happy piglets

World Vegan Day: 5 vooroordelen over plantaardig eten

Nieuws

Wanneer je plantaardig eet of gaat eten, krijg je vaak te maken met aardig wat vooroordelen. Helaas zijn deze aannames niet op feiten gebaseerd en zijn het daarom vaak meer hardnekkige mythes dan waarheid. Goede reden om vandaag, op World Vegan Day, al die vooroordelen uit de weg te ruimen. Want plantaardig eten is goed voor dier én het milieu.

1. Plantaardig eten lost het dierenleed en klimaatprobleem niet op

‘Deze dieren worden toch wel opgegeten’ of ‘maar ze worden ervoor gefokt’ zijn argumenten die vaak worden gebruikt als het over vlees eten gaat. Maar dat zijn geen goede argumenten om af te zien van een plantaardig eetpatroon. Het is altijd een verhaal van vraag en aanbod. En daarnaast: iemand anders gaat echt niet dubbel zoveel dierlijke producten eten omdat jij dat niet doet.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat de hoeveelheid water die nodig is voor het hele proces van slachten tot verpakken van een biefstuk gelijk staat aan 45 keer douchen, 257 keer de wc doortrekken en 10 keer met de auto door de wasstraat. Eet je plantaardig? Dan heeft dat dus zeker een positieve impact op het milieu én je redt dierenlevens.

2. Plantaardig eten is duur

Niet waar. Plantaardig eten is in de basis juist heel goedkoop. Groenten, fruit, granen, bonen en peulvruchten zijn veel goedkoper als je het vergelijkt met biologisch vlees. Als je elke dag een vlees- of kaasvervanger wilt eten, wordt het een ander verhaal.

Toch verschilt ook dat niet veel in vergelijking met een stuk (biologisch) kaas, vlees of vis. Zeker nu uit onderzoek blijkt dat iemand met een diervriendelijk voedingspatroon tegenwoordig goedkoper is dan een vleesliefhebber. Tel uit je winst.

vegan food at restaurant

3. Mensen horen gewoon vlees te eten

De periode van in een grot wonen, jagen en achter je voedsel aan rennen ligt ver achter ons (althans, dat hopen we voor je!). Dat ons lijf in staat is dierlijk voedsel te verteren, betekent niet per se dat we het ook moeten eten of dat het goed is voor ons. We hebben inderdaad vier hoektanden, maar heb jij weleens geprobeerd om alleen maar met die hoektanden een stuk rauw vlees uit elkaar te scheuren? Precies. Werkt voor geen meter.  

Ons verteringsstel is zes meter lang, terwijl dat van carnivoren zoals katachtigen nog geen twee meter lang is. Om die reden duurt het ongeveer 72 uur voordat mensen vlees verteren. Behoorlijk omslachtig en inefficiënt. Je lichaam is eraan gewend als je vlees eet, maar zodra je een maand plantaardig eet en daarna weer een stukje vlees probeert merk je hoe zwaar het eigenlijk op je maag ligt. Mensen hóren dus geen vlees te eten. Het kán. Dat is iets anders.

4. Je krijg nooit voldoende eiwitten binnen

Dit is één van die mythes waarvan we stiekem hopen dat er niemand meer is die dit écht denkt… Eiwitten vind je in talloze plantaardige producten als bonen, peulvruchten, soja, tempé, havermout, volkoren rijst, quinoa, noten, zaden en zelfs in groenten als broccoli en spinazie.

Er is inmiddels een hele waslijst aan bekende topsporters die volledig plantaardig eten. Denk aan sprinter en verspringer Carl Lewis, bodybuilder Torre Washington, Formule1-coureur Lewis Hamilton, tennisster Serena Williams, de Nederlandse CrossFit-atleet Jeremy Reijnders en de sterkste man van Duitsland Patrik Baboumian. Zij laten zien dat je geen dierlijke producten nodig hebt om aan je eiwitten te komen.

Vegan food

5. Je moet veel supplementen slikken

Ja en nee. Als je gevarieerd eet, kom je eigenlijk geen voedingsstoffen tekort. Een aandachtspunt als je plantaardig eet, is vitamine B12. Deze vitamine wordt aangemaakt door micro-organismen in het lichaam van elk dier, ook in dat van mensen. Wat is dan het probleem? Nou, dat ze zich in een deel van de darmen bevinden waar B12 niet door ons lichaam kan worden opgenomen. Om die reden zijn wij als mens afhankelijk van een externe bron van B12; vaak uit dierlijke producten, inderdaad. Bijzonder detail: dieren in de vee-industrie krijgen ook vaak B12 supplementen toegediend. Dan kun je dus net zo goed zelf dat supplement nemen, zonder tussenkomst van een dier.

Wanneer je erg vermoeid, duizelig of benauwd bent of last hebt van tintelende vingers, kan dat wijzen op een B12-tekort. Wanneer je dit vermoeden hebt, kun je supplementen slikken of even bloedprikken om te testen. Daarnaast is het ook verstandig om vitamine D te slikken als je in Nederland woont, of je nu wel of niet plantaardig eet. Maar verder valt het dus reuze mee met ‘al die supplementen’. Het is meer een kwestie van een goed uitgebalanceerd voedingspatroon.

En jij? 

Volledig plantaardig eten is een geweldige manier om het leven van veel dieren te verbeteren, maar dat is voor jou misschien een ontmoedigende opgave. Bij World Animal Protection zien we het dan ook niet zwart-wit. We zijn ervan overtuigd dat we gezamenlijk een grote impact kunnen maken door kleine individuele veranderingen. In dit artikel lees je hoe je dat aan kunt pakken!
 

8 redenen om minder vlees en zuivel te eten

 

Meer over