WSPA blij met onderzoek dierentuin Soerabaja

15/01/2014

In de afgelopen weken is er een toenemend aantal meldingen in de media verschenen over slecht dierenwelzijn in de dierentuin van Soerabaja in Indonesië. WSPA is blij dat er nu een ​​onafhankelijk onderzoek komt naar de omstandigheden in de in opspraak geraakte dierentuin.

We zijn ernstig bezorgd over voortgaande sterfgevallen onder de dieren, slecht welzijn en beheer in de dierentuin. 

Bij het laatste gerapporteerde incident (8 januari) werd een jonge leeuw gevonden, opgehangen in zijn kooi.

In januari bezoekt een team van internationale experts met uitgebreide ervaring in het werken met dierentuindieren de dierentuin, waar zij de verblijven en fysieke conditie van de dieren zullen bekijken. Dat zal leiden tot directe aanbevelingen om de omstandigeden in de dierentuin te verbeteren. Het bezoek, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Zuidoost-Aziatische Dierentuinen Associatie (SEAZA) en de Indonesische Organisatie van Dierentuinen (PKBSI), wordt ook ondersteund door de Wereld Associatie van Dierentuinen en Aquaria (WAZA).

WSPA al maandenlang in actie

WSPA's Senior Wild- en Geneeskundig adviseur, Dr. Jan Schmidt – Burbach, stelt: "Via de Asia for Animals (AFA) coalitie, heeft WSPA de ernstige welzijnsproblemen in de dierentuin maandenlang aangekaart bij de Indonesische autoriteiten. We hebben herhaaldelijk aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek en directe actie om deze dieren te beschermen."

"WSPA is dan ook blij dat er deze maand eindelijk wordt gestart met een onderzoek zodat de dierentuin direct verbeteringen kan doorvoeren en een eind kan maken aan het lijden van hun dieren."

Zorgen over dierenwelzijn Indonesië

Ondanks deze grote stap voorwaarts in de aanpak van de situatie in de dierentuin, blijven we bezorgd over de ineffectieve wet- en regelgeving in Indonesië wat betreft dierenwelzijn.

Schmidt - Burbach voegt eraan toe: "Helaas is de dierentuin van Soerabaja is niet de enige dierentuin in Indonesië, of wat dat betreft in Azië of de wereld, die onder de minimale welzijnsnormen zit. Het blijft nodig om het welzijn van dieren in de dierentuin en in het wild te verbeteren door beter onderwijs, wet- en regelgeving. WSPA kan expertise en advies bieden aan regeringen om hen te helpen bij positieve veranderingen ter bescherming van de tienduizenden wilde dieren in gevangenschap die overal ter wereld."

Lees meer over diervriendelijk reizen.

Meer over de ethische code van de Wereld Associatie van Dierentuinen en Aquaria.

Verwante artikelen:

  • Maak een einde aan de schildpadfokkerij
  • Toeristen mijden Faeröer om walvisjacht
  • Conferentie duurzaam toerisme: stap van de olifant af!

Vooruitgang situatie civetkatten

civetkat

Nadat WSPA, op basis van een uitzending van de BBC, alarm sloeg over de productie van de luxe kopi luwak (civetkoffie) door opgesloten civetkatten, hebben...