WSPA: liever export van vlees dan van dieren

13/05/2013

In reactie op schokkende beelden van dierenmishandeling in Egyptische slachthuizen pleit de World Society for the Protection of Animals (WSPA) ervoor dat Australië haar export van levende dieren gaat vervangen door die van vlees.

Het beeldmateriaal, uitgebracht door Animals Australia, werd gefilmd in twee slachterijen in Egypte die waren goedgekeurd om Australische vee te verwerken. De video's laten zien dat de dieren, hoogstwaarschijnlijk uit Australië geïmporteerd, op een wrede, onhandige en harteloze manier wordt behandeld. 

In het licht van verschillende goed gedocumenteerde wrede schandalen roept WSPA op tot de overstap van levende export naar handel in gekoeld en bevroren vlees.

Goed voor dieren is goed voor mensen

De Australische export naar Egypte werd in 2006 voor vier jaar stopgezet in verband met meerdere soortgelijke problemen. En in 2011 werd de uitvoer van vee naar Indonesië werd opgeschort na bewijzen van wreedheid daar. Onderzoek van WSPA bevestigt dat de export van gekoeld of bevroren vlees een ethisch en financieel haalbaar alternatief is voor levende export. Zo heeft West-Australië voldoende reservecapaciteit voor de verwerking van de gehele Australische levende schapen export, met als bijkomend voordeel dat dit duizenden banen creëert.

Een dergelijke omschakeling zal leiden tot:

• Drastische verbetering van dierenwelzijn

• Creatie van werkgelegenheid

• Bescherming van boeren op lange termijn

• Regionale economische voordelen

Alternatief voor levende export krijgt steun van dierenartsen

"Dit is geen eenmalige gebeurtenis, er is een geschiedenis van wreedheid. Bij de uitvoer van levende dieren worden ze onderworpen aan de ergste vorm van misbruik. Dit is onaanvaardbaar aangezien er een diervriendelijke en economisch haalbare oplossing is, zegt Ruud Tombrock, directeur WSPA Europa. "De exportindustrie wil ons doen geloven dat de omstandigheden in slachthuizen voldoen aan normen voor dierenwelzijn en dat ze het welzijn van dieren verbeteren over de hele wereld. Deze beelden laten zien dat dit verre van waar is.”

WSPA heeft de afgelopen vier jaar laten zien dat er een alternatief is voor levende export. De beelden hebben ertoe geleid dat de Commonwealth Veterinary Association, die dierenartsen in 54 landen vertegenwoordigt, het standpunt van WSPA deelt.

Help ons een einde te maken aan de wrede export van levende dieren, ga naar onze speciale actiesite (engelstalig) en kom in actie voor deze dieren!

Verwante artikelen:

  • Chefkoks kiezen binnenmelkvrij
  • WSPA steunt benchmark voedselproducenten
  • Zet dieren op de VN-agenda!