WSPA veroordeelt PR-stunt Turtle Farm

10/12/2012

WSPA veroordeelt de chaotische vrijlating van 150 zeeschildpadden op de Kaaimaneilanden. De actie lijkt vooral een PR-stunt te zijn van de Cayman Turtle Farm.

 Uit een undercover onderzoek van WSPA bij de Cayman Turtle Farm bleek er sprake te zijn van schokkende wreedheden tegen de zeeschildpadden, slechte leefomstandigheden en financieel wanbeleid. Hierop heeft WSPA de Turtle Farm publiekelijk opgeroepen een einde te maken aan de slechte behandeling van de zeeschildpadden. 

Lees hier meer over het onderzoek van WSPA>>

De Caymann Turtle Farm reageerde hierop met een publiek evenement waarbij 150 jonge zeeschildpadden in zee werden uitgezet. Helaas was dit niet zo mooi als het in eerste instantie leek. Een aanwezige bron van WSPA zag hoe de schildpadden achter in een busje in emmers werden vervoerd. Daarna werden de schildpadden vrijgelaten op een plek zonder duidelijke afbakeningen om het publiek van de dieren te scheiden. Een van de jonge schildpadden miste zelfs een deel van zijn vin. 

Kinderen werden aangemoedigd om de schildpadden, zonder handschoenen, op te pakken, om ze vervolgens vrij te laten. Dit tegen waarschuwingen van WSPA in; de schildpadden kunnen mensen met een zwak immuunsysteem, zoals kinderen en ouderen, makkelijk besmetten met ziektes. Sommige schildpadden waren zo in de war van deze chaos dat ze weer terug het strand op gingen, in plaats van de zee in.  

Zieke en gewonde schildpadden

WSPA’s Wildlife campagne manager Rachel Alcock zegt hierover: “Het is voor de dieren niet extreem stressvol om ze te laten oppakken door ongetrainde toeschouwers, maar het brengt aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee, voor zowel de kinderen als de dieren.” 

Uit het onderzoek dat WSPA uitvoerde op de farm, bleek dat het wemelde van de ziektes in de smerige en overvolle bassins. Ondanks dat de farm beweert dat ze de schildpadden in individuele quarantaine zet voor de vrijlating, zitten er gewonde schildpadden bij. Het is duidelijk dat de Cayman turtle farm de bezorgdheid van WSPA niet serieus neemt.

Rachel Alcock: “Niet alleen heeft WSPA twijfels over de werkzaamheden van de farm, maar we vragen ons ook af of deze vrijlating niet gewoon een publiciteitsstunt is om de vele kritische reacties van wetenschappers, beroemdheden en andere belangstellenden weg te wuiven. WSPA probeert de Caymann Turtle Farm ervan te overtuigen iets te doen aan deze situatie, maar het ziet er naar uit dat ze niet bereidt zijn hiernaar te luisteren.”

De Cayman Turtle Farm weigert aan ons dringende verzoek te voldoen. Dus vragen we jullie hulp, teken onze petitie vandaag nog!

Verwante artikelen:

  • Ritje op olifant geen onschuldig vermaak
  • Regeerakkoord: wilde dieren de tent uit!
  • Hard optreden tegen illegaal berengal toerisme in Vietnam

India eindelijk vrij van dansberen!

dansbeer

India is officieel vrij van dansberen. Dat heeft de regering van het Aziatische land op maandag 26 november 2012 verklaard tijdens een feestelijk bijeenkomst...