Een krokodil zwemt in het water

8 feiten over de krokodil

Nieuws

Wie houdt er nu van krokodillen? Nou, dat zouden we allemaal moeten doen! Deze indrukwekkende dieren leven al zo’n 240 miljoen jaar op onze planeet. Ze doen uitstekend werk bij het in stand houden van een goed uitgebalanceerd ecosysteem, kunnen geweldig communiceren en blijken verrassend zachte moeders. Tijd om meer over deze dieren te leren.

Verschillende culturen door de geschiedenis heen, waaronder de oude Egyptenaren en de Azteken, hebben krokodillen vereerd als belangrijk symbool van macht, vruchtbaarheid en kracht. Tegenwoordig wordt de krokodil niet meer zo aanbeden. Zonde, vinden wij. Dit prachtige dier is namelijk erg indrukwekkend. We zetten 8 feitjes voor je op een rij.

Een tas gemaakt van krokodillenleer

Zeg nou zelf: de krokodil is een indrukwekkend dier, toch?

1. Krokodillen zijn niet hetzelfde als alligators

Krokodillen en alligators lijken erg op elkaar, maar hebben toch enkele belangrijke verschillen. Zo hebben krokodillen smallere snuiten, die V-vormig en puntig zijn. Alligatorsnuiten zijn ronder en lijken meer op een U. Krokodillen hebben een lange, lagere vierde tand die aan de buitenkant van hun gesloten bek zit. Als de bek van een alligator is gesloten, zie je juist helemaal geen tanden. En waar alligators alleen voorkomen in delen van de Verenigde Staten en Oost-China, komen krokodillen juist meer voor in Afrika, Australië, Azië, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Midden-Amerika.

2. Krokodillen zijn er in vele soorten en maten

Er zijn dertien verschillende soorten krokodillen. De grootste soort is de zoutwaterkrokodil; het grootste levende reptiel ter wereld. Mannetjes van deze soort kunnen meer dan 7 meter lang worden en tot 1000 kilogram wegen. Ze hebben de sterkste beet in de dierenwereld. Ongeveer 100.000 zoutwaterkrokodillen leven in de kustrivieren, wetlands, zeeën en eilandkusten van het Northern Territory in Australië. De kleinste krokodil ter wereld is de dwergkrokodil, die in de regenwouden en mangrovemoerassen van West- en Centraal-Afrika leeft. De dwergkrokodil wordt zelden meer dan 2 meter lang en weegt ongeveer 18-32 kg. Naast zijn zoute neefje ziet hij er dus heel klein uit!

3. Krokodillen hebben beschermende moeders

Ondanks hun reputatie als krachtig en fel, hebben krokodillen een zachtere kant: het zijn zachtaardige moeders. Afhankelijk van de soort kunnen vrouwelijke krokodillen tien tot honderd eieren in één keer leggen. Ze begraven de eieren in nesten langs de rivier of leggen ze op het zand. De dieren waken constant over de eieren  om ze te beschermen tegen roofdieren. Wanneer de babykrokodillen uit het ei breken, graaft de wachtende moeder ze uit om ze in haar bek naar het water te dragen. Ze beschermt de jonge dieren tegen haar scherpe tanden, en kan soms wel 19 babykrokodillen tegelijkertijd meenemen. Hoe lang krokodillen bij hun moeder blijven, is afhankelijk van de soort. Zo blijven Cubaanse krokodillen ongeveer zes maanden, maar gaan jonge Nijlkrokodillen al op pad als ze nog maar een paar weken oud zijn.

4. Krokodillen kunnen ‘praten’

Moeder- en babykrokodillen praten met elkaar. Babykrokodillen kunnen een geluid maken waardoor hun moeder komt aanrennen, en moederkrokodillen geven op hun beurt een bepaalde roep wanneer de kleintjes naar háár toe moeten komen. Professor Nicolas Mathevon van de Universiteit van Lyon in Frankrijk meldde dat een boze, brullende moederkrokodil tijdens een onderzoek ooit naar zijn boot uitviel toen hij een opgenomen noodoproep voor een babykrokodil afspeelde. Toen hij de luidspreker uitzette, stopte ze haar aanval.

Een tas gemaakt van krokodillenleer

5. Niet alle krokodillen worden oud

Slechts een paar uitgekomen krokodillen overleven tot volwassenheid. Zo wordt maar ongeveer 1% van de zoutwaterkrokodillen volwassen. Babykrokodillen worden vaak opgegeten door krabben, vissen en reptielen, waaronder slangen, hagedissen en andere krokodillen. En grotere krokodillen worden soms aangevallen door grote katachtigen, haaien en zeer grote slangen als anaconda’s. De levensduur van volwassen krokodillen is afhankelijk van de soort. Zoutwaterkrokodillen kunnen meer dan 70 jaar oud worden, de dwergkrokodil ongeveer 40-50 jaar.

6. Krokodillen zijn de beste roofdieren in hun omgeving

Krokodillen zijn carnivoren en voeden zich met een scala aan levende en dode zoogdieren, vogels, vissen, weekdieren, schaaldieren, amfibieën, reptielen en insecten. Het zijn zeer snelle zwemmers en ze kunnen onder water ongeveer een uur hun adem inhouden. Maar desondanks worden de dieren vaak omschreven als ‘slome jagers’. Ze wachten tot vissen of landdieren dichtbij komen, en snellen dan pas toe om aan te vallen. Krokodillen zijn niet bijzonder geïntimideerd door grootte. Ze hebben er geen probleem mee om leeuwen, runderen en zelfs mensen in hun territorium aan te vallen. Zoutwaterkrokodillen vallen zelfs ook grote zeedieren zoals haaien aan. Eén dier is echter beroemd krokodillenbestendig. Dat is de Egyptische plevier, ook wel: de krokodilvogel. Deze vogel zit regelmatig in de bek van Nijlkrokodillen en voedt zich hier met voedselresten. De krokodillen vinden deze vrije, tand-flossende relatie duidelijk erg belangrijk, en eten de plevier niet op.

7. Krokodillen zijn echte milieubeschermers

Krokodillen spelen een belangrijke rol in het milieu. Als volwassenen reguleren ze de populaties van andere dieren, om te voorkomen dat deze overbevolkt raken en ecosystemen aantasten. Krokodillen creëren ook leefgebieden voor andere dieren door te graven en nesten te bouwen. Tijdens het droge seizoen weerhoudt de aanwezigheid van krokodillen landdieren ervan de beperkte watervoorraden te gebruiken en te drinken. Dit beschermt het waterleven en de systemen. En ook aan mensen komt dit ten goede: als wij krokodillenhabitats beschermen, zorgt dat ervoor dat schone watervoorraden en gezonde visvoorraden houden.

8. Krokodillen worden bedreigd en wreed behandeld

In veel delen van de wereld worden krokodillen beschermd. In de 20e eeuw betekende de vraag naar producten van krokodillenleer – meestal tassen en schoenen – namelijk dat sommige krokodillensoorten bijna met uitsterven werden bedreigd. Helaas weerhoudt de huidige beschermde status men er niet van om krokodillen wereldwijd te verhandelen. De dieren worden alsnog gestroopt en gedood voor hun huid en vlees. En ook worden sommige soorten worden hiervoor op onmenselijke en intensieve wijze gekweekt.

Een tas gemaakt van krokodillenleer

Samen met jou zetten we ons in om een einde te maken aan de wreedheid van de handel in wilde dieren. Elk jaar worden meer dan 1,6 miljard wilde dieren gedood vanwege winst en hebzucht. Dat willen we veranderen. We zorgen ervoor dat wilde dieren worden gewaardeerd, beschermd en in het wild blijven, waar ze thuishoren. Help je ons mee? 

Help krokodillen te beschermen

 

Meer over