Innovatieve boerderijen in Nederland

Op drie boerderijen in Nederland kunnen legkippen de poten strekken en de vleugels uitslaan. Ze leven in een onderkomen dat speciaal ontworpen is met het oog op hun behoefte aan natuurlijk gedrag. Maar er zijn meer voordelen aan verbonden. Lees hieronder hoe dit innovatieve concept ook ten goede komt aan de mens en aan onze aarde.

In de Europese Unie leven meer dan 350 miljoen legkippen, de meeste in benauwde legbatterijen. Omdat men inzag dat deze vorm van bio-industrie onhoudbaar was, zijn conventionele legbatterijen per 1 januari 2012 in de EU verboden. De overbevolking en de benauwde omstandigheden waaronder miljoenen kippen in de bio-industrie gedwongen worden te leven, brengen ernstige gezondheids- en welzijnsproblemen met zich mee. 

Dierenwelzijn op de eerste plaats

Gelukkig leven de kippen op de boerderijen van de Nederlandse Venco Groep onder betere, diervriendelijker omstandigheden, sinds het bedrijf in 2010 nieuwe productiemethoden ging toepassen. 

De Venco Groep heeft haar grootschalige kippenhouderij met succes omgevormd tot een diervriendelijk en sociaal verantwoord bedrijf, door een innovatief systeem in te voeren dat door wetenschappers van de Universiteit Wageningen werd ontworpen: het Rondeel. 

In het Rondeel krijgen de kippen de ruimte om hun natuurlijke gedrag te laten zien, zoals foerageren, sociale interactie, op een zitstok uitrusten en stofbaden nemen. Het Rondeel heeft een capaciteit van maximaal 30.000 kippen, die in afzonderlijke secties van een veelhoekig gebouw leven. 
  
In het Rondeel hebben de kippen overdag toegang tot een buitengebied met kunstgras, zand en bomen, waar ze zich kunnen uitleven in scharrelen en foerageren. In het nachtverblijf van het gebouw vinden de dieren beschutting en zitstokken. Het is een natuurlijke en comfortabele ruimte om te rusten en eieren te leggen. 

Een succesvol bedrijfsmodel

Het rondeel is een economisch succes gebleken en heeft een einde gemaakt aan de misvatting dat dierenwelzijn minder winst voor de boer betekent. Op het moment zijn er drie boerderijen operationeel, de derde is onlangs van start gegaan. 

Ook staat een plan op stapel om zowel de eieren als het concept van het Rondeel naar Duitsland te exporteren. 

De eieren die op deze boerderijen worden geproduceerd kosten de consument maar iets meer (ongeveer 4 cent) dan eieren die uit legbatterijen afkomstig zijn - en ze zijn goedkoper dan biologische eieren. 

Gezondheid en het milieu

Het Rondeel biedt aanzienlijke voordelen voor het milieu, aangezien het systeem weinig energie gebruikt, met duurzaam voer werkt en de eieren op duurzame wijze worden verpakt. 

Ook is Het Rondeel zo ontworpen dat de kippen gemakkelijk van de buitenwereld kunnen worden afgeschermd, waardoor de kans op verspreiding van besmettelijke ziektes wordt beperkt. 

De Venco Groep heeft bewezen dat grootschalige productie van eieren kan plaatsvinden met handhaving van een hoog dierenwelzijn en zonder het zakelijke succes of het milieu in gevaar te brengen. 

Dergelijke landbouwmethodes komen ten goede aan dieren, mensen en onze planeet. Help ons om de wereldleiders te overtuigen dat betere landbouwmethodes behulpzaam kunnen zijn bij het bouwen aan een betere wereld. En de wereld kan niet wachten! Nu is het moment om in actie te komen, samen met World Animal Protection.
 

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp