Intensieve veehouderij

Wereldwijd worden meer dan zeventig miljard dieren gehouden en gedood omwille van vlees, melk en eieren. Ongeveer vijftig miljard van hen leven in industriële veehouderijsystemen. 

In deze systemen staat productie-efficiency voorop. Gevolg: de dieren worden doorgefokt (denk aan de ‘plofkip’), op elkaar gehouden in kleine hokken of kooien, gemutileerd en ‘gezond’ gehouden door toediening van antibiotica. Buiten komen ze niet. De dieren zijn gereduceerd tot machines. Hun welzijn wordt ernstig aangetast.

Vijf vrijheden

Dierenwelzijn kan worden gedefinieerd met de ‘Vijf Vrijheden’, een reeks op wetenschappelijke feiten gebaseerde principes voor de veehouderij, die zijn vastgelegd door de Britse Farm Animal Welfare Council. 

De ‘Vijf Vrijheden’ zijn: 
1. Vrijheid van honger en dorst. 
2. Vrijheid van ongemakken. 
3. Vrijheid van pijn, verwondingen en ziekten. 
4. Vrijheid van angst en kwellingen. 
5. Vrijheid om natuurlijk gedrag te kunnen vertonen. 

In de vee-industrie worden deze vrijheden (ernstig) geweld aangedaan. Massaal en voortdurend dierenleed is een bestanddeel van de dierlijke producten uit de vee-industrie. 

Verbeteringen

Met name in Europa zijn de afgelopen jaren gelukkig stappen gezet om enkele van de ergste excessen van de vee-industrie uit te bannen. Zo is er inmiddels een Europees verbod op de legbatterij en moeten zeugen in de EU tegenwoordig op stro in groepshuisvesting worden gehouden. 

World Animal Protection voert campagne voor dergelijke verbeteringen, onder meer in Noord-Amerika om legbatterijen ook daar te sluiten. 

Hoe jij kunt helpen

Met jouw hulp kunnen we nog sneller een einde maken aan de misstanden in de vee-industrie. Kijk hier wat jij kunt doen. 

Verminder je consumptie van vlees en zuivel, er zijn tegenwoordig steeds betere alternatieven voor. 
Koop diervriendelijker vlees en zuivel: biologisch of voorzien van het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming. 
Help World Animal Protection campagne te voeren tegen de vee-industrie en steun ons met een donatie.

Verwant artikel:

Melkkoeien

Deel het met de rest van de wereld:

Pinterest