Bijschrift: een Afrikaanse grijze roodstaartpapegaai die als huisdier wordt gehouden. Wilde dieren horen niet als exotisch huisdier in een kooi. Een leven in gevangenschap is een wereld van verschil met een leven in de natuur. Laten we ervoor zorgen dat wilde dieren in het wild blijven, waar ze thuis horen.

 

Wilde dieren als exotisch huisdier

De reis die een wild dier moet afleggen voor de handel in exotische huisdieren, is wreed en vaak dodelijk. Wilde dieren worden uit het wild gehaald, over lange afstanden vervoerd en naar plekken gebracht die in de verste verte niet lijken op hun land van herkomst. Veel van de dieren overlijden onderweg, nog voor ze hun eindbestemming hebben bereikt.

Samen met jou komen we daartegen in actie met de campagne Wildlife – Not Pets. 

Stroperij voor huisdierenhandel

We weten dat mensen exotische dieren kopen omdat zij van dieren houden. Maar veel mensen zijn zich niet bewust van het leed dat schuilt achter de vraag naar bijzondere huisdieren. 

Veel exotische huisdieren beginnen hun leven vrij in de natuur. Ze worden gevangen door stropers en verkocht aan handelaren. Uit onderzoek blijkt dat de handel een groot gevaar vormt voor het behoud van diersoorten. Stroperij heeft een vernietigend effect op wilde populaties – terwijl veel wilde diersoorten sowieso onder druk staan door het verlies aan leefomgeving.

 

De methodes die worden gebruikt om de dieren te vangen, zijn barbaars en wreed. De aantallen dieren die hiermee zijn gemoeid, zijn schokkend. Elk jaar wordt 21 procent van de Afrikaanse grijze roodstaartpapegaai-populatie gestroopt en verhandeld. Door de grote vraag naar dit intelligente en mooie dier als huisdier, wordt de soort nu met uitsterven bedreigd. In 2017 plaatste CITES de soort daarom op de lijst van beschermde soorten, waardoor de legale, internationale handel volledig aan banden is gelegd. 66 procent van deze papegaaien, overlijdt al tussen vangst en verkoop; de meesten halen de huiskamer dus niet eens. 

Uit ons onderzoek blijkt dat 66 procent van de gestroopte Afrikaanse grijze roodstaartpapegaaien al overlijdt tussen vangst en verkoop.

De dieren die de stroperij overleven, worden op gruwelijke wijze op transport gezet. Ze worden aan handelaren verkocht, in kleine kratten of doosjes gestopt waarin ze amper kunnen ademen of bewegen. Opgepropt in deze kleine ruimten, overlijden vele dieren. Koffers volgestopt met schildpadden. Donkere, kleine kratten volgepropt met papegaaien. Opmerkelijk is dat de illegale handel in wilde dieren vaak wordt ondersteund door corrupte autoriteiten en slechte handhaving.

Sterschildpadden worden uit het wild gehaald om te eindigen als huisdier. 

Impact exotische dieren

De handel in exotische huisdieren kan verregaande gevolgen hebben:

  • Dierenwelzijn: veel dieren overlijden nog voordat ze een huiskamer bereiken. Ze raken gewond bij het stropen, of overlijden onderweg door stress, uitdroging, verstikking of verdrukking.

  • Soortbehoud: populaties in het wild worden bedreigd omdat wilde dierenop grote schaal worden gestroopt. 

  • Volksgezondheid: exotische dieren kunnen allerhande ziektes bij zich dragen die ze kunnen overdragen op mensen en dieren.

  • Biodiversiteit: als invasieve diersoorten ontsnappen of worden vrijgelaten in een land waar zij van oorsprong niet voorkomen, kunnen zij voor grote problemen zorgen. Ze kunnen bijvoorbeeld schade veroorzaken aan natuur en milieu en inheemse soorten verdrukken of ziek maken.  

De rol van sociale media

De opkomst van sociale media geeft iedereen directe toegang tot wilde dieren; het is een marktplaats waar wilde dieren voor weinig geld worden aangeboden en met een muisklik worden gekocht. Ook wordt het houden van bijzondere dieren verheerlijkt op social media. Zo gingen video's van 'schattige' Aziatische otters viraal waardoor het dier nu door velen wordt gezien als het laatste hebbeding op het gebied van huisdieren – zonder enige kennis over hun behoeften of natuurlijke omgeving. Uit ons onderzoek Illegal online trade in endangered parrots: a groundbreaking investigation blijkt dat veel mensen die voor het eerst een exotisch huisdier kopen, op dit idee zijn gebracht door video's op sociale media. 

Facebook blijkt een grote speler op het gebied van deze online handel, en faciliteert zo de verkoop van exotische dieren. Hoewel zij publiekelijk hebben beloofd de illegale handel in wilde dieren op hun kanaal te verbieden, blijkt uit ons onderzoek het tegendeel.

De otter is het meest recente slachtoffer van de exotische huisdierentrend. 

Wat wij doen voor exotische huisdieren

We doen onderzoek om misstanden aan het licht te brengen en maken mensen bewust van het leed dat schuilgaat achter de handel in exotische huisdieren. Daarnaast zetten we druk op bedrijven en organisaties, zoals luchtvaartmaatschappijen en sociale media, om ervoor te zorgen dat wilde dieren in het wild blijven. Zo loopt er op dit moment een petitie tegen Turkish Airlines. De luchtvaartmaatschappij wordt veelvuldig door smokkelaars gebruikt om vogels, waaronder grijze roodstaartpapegaai, illegaal te exporteren. Terwijl het bedrijf de belofte deed om illegale handel in wilde dieren aan te pakken, bleek afgelopen jaar bij meerdere onderscheppingen dat zij deze handel mogelijk maken. Turkish Airlines doet ogenschijnlijk niets om de handel een halt toe te roepen. 

Wat jij kunt doen

Help mee dieren in het wild te houden! Als je graag een huisdier wilt, overweeg dan een gedomesticeerd huisdier te adopteren – zoals een kat of hond – in plaats van een exotisch huisdier te kopen. Door niet bij te dragen aan de groeiende vraag naar wilde dieren als huisdier, help je de handel een halt toe te roepen. 

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp