Berenreservaat Pakistan zwaar getroffen door overstromingen

30/07/2010

De overstromingen in Pakistan, die volgens de autoriteiten de grootste zijn sinds 1929, hebben ook het door WSPA gefinancierde Kund Park berenreservaat zwaar getroffen.

Gevreesd wordt voor het leven van alle 23 opgevangen beren nadat een vloed van vele meters boven het normale waterpeil van de Indus in het gebied huishield.

In een reactie liet een aangeslagen WSPA-directeur Mike Baker weten dat de betrokken beren zijn getroffen door een dubbele tragedie: ‘Deze beren waren eerst het slachtoffer van menselijke wreedheid, totdat we hen konden opvangen in het reservaat. En nu is natuurgeweld hen waarschijnlijk fataal geworden. Deze beren te verliezen is een zeer zware slag voor ons personeel dat onvermoeibaar heeft gewerkt om deze dieren te redden en een goed leven te bezorgen – en voor al onze donateurs wereldwijd die hen daartoe in staat hebben gesteld.’

Het reservaat wordt beheerd door WSPA’s lidorganisatie Bioresource Research Centre (BRC) waarvan het personeel er alles aan heeft gedaan de beren in veiligheid te brengen tot zij moest evacueren om het eigen leven niet in gevaar te brengen. ‘Op dit moment is het onmogelijk om terug naar het reservaat te gaan,’aldus Fakhar-I-Abbas, directeur van BRC. ‘We hopen zo snel mogelijk de schade te kunnen opnemen omdat we uiterst bezorgd zijn over lot van de beren in deze ongekende overstromingen.’

De natuurramp is het gevolg van zeer zware moessonregens. Inmiddels zouden ruim elfhonderd mensen zijn omgekomen en een miljoen mensen getroffen. Hele dorpen zijn weggevaagd en tientallen bruggen weggespoeld – waardoor het gebied vrijwel onbereikbaar is.

WSPA en BRC werken nauw samen om de situatie te monitoren. Zodra wij meer nieuws hebben zullen we dat hier melden. Het nieuwe berenreservaat van WSPA dat in aanbouw is, is overigens niet door de overstromingen getroffen.

UPDATE 3 Augustus: Drie beren gered

Fakhar-I-Abbas, directeur van WSPA’s lidorganisatie BRC, bevestigde gisteren dat Dewa, Sohrab en Maylu, drie beren die in Kund Park waren opgevangen, uit het overstroomde gebied zijn gered en overgebracht naar Balkasar, het nieuwe reservaat dat in aanbouw is.

Inwoners van nabijgelegen dorpen hadden melding van de dieren gemaakt. Het vergde een heroïsche expeditie van de medewerkers van BRC om hen in het ondergelopen gebied op te sporen en te vangen: veel wegen waren niet of nauwelijks begaanbaar, materiaal en gereedschap waren weggespoeld en hun precieze locatie was onduidelijk. Nadat de dieren waren verdoofd zijn zij onder begeleiding van een dierenarts, naar Balkasar vervoerd.Inmiddels hebben enkele medewerkers ook het Kund Park weer kunnen bereiken om de schade op te nemen.

Verwante artikelen:

  • Een barbaars, bloedig gevecht