Eerlijke Bankwijzer verduurzaamt banken al 10 jaar

28/03/2019

De Eerlijke Bankwijzer voert al tien jaar actie om banken te verduurzamen. Banken beschikken over veel financiële middelen en kunnen een wereld van verschil maken voor dieren, mensen en het milieu. De Eerlijke Bankwijzer motiveert ze daartoe, en met succes!

In de Eerlijke Bankwijzer werken we samen met Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, PAX en Milieudefensie aan de verbetering van bankbeleid op het gebied van mensenrechten, milieu, dierenwelzijn en wapens. De Eerlijke Bankwijzer doet onderzoek naar investeringen van banken en zorgt voor bewustwording onder het publiek. Zo kun je als consument een klacht of compliment aan je bank sturen, of van bank veranderen om de druk op je bank op te voeren. 

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

Een greep uit de successen van de afgelopen 10 jaar

De successen van tien jaar Eerlijke Bankwijzer werden gebundeld in een jubileumboek. Een greep hieruit:

 • De onderzochte banken voerden in de eerste vijf jaar van de Eerlijke Bankwijzer 165 beleidsaanscherpingen door, op onder meer mensenrechten, wapens en voeding.

 • Banken verbeterden in de tweede vijf jaar 100 beleidsscores op duurzaamheid.

 • Tien jaar lang onderzoek en druk zorgde er onder meer voor dat ABN Amro, Rabobank en ING stopten met de financiering voor bontproductie.

 • Rabobank heeft in het beleid opgenomen dat ze wereldwijd haar klanten sterk gaat aanmoedigen per 2025 geen kooien voor leghennen meer te gebruiken en zeugen in groepen te huisvesten.

   
 • De Volksbank (inclusief ASN en SNS) commiteert zich aan een klimaatneutrale balans in 2030 en draagt bij aan beperken van de wereldwijde temperatuurstijging. 

   
 • Alle Nederlandse banken erkenden kernwapens als controversiele wapens; de meeste banken sluiten de producenten daarvan uit voor financiering. 

   
 • ABN Amro financiert geen olie- en gasboringen meer in poolgebieden. Om het 10-jarig bestaan te vieren, overhandigden we het jubileumboek ook aan de Tweede Kamer, met focus op aanbevelingen voor de politiek om de sector verder te verduurzamen.

Onze directeur Pascal de Smit (links) overhandigt het jubileumboek samen met andere directeuren van Bankwijzer-organisaties aan de Tweede Kamer.

Bankwijzer helpt bij verbeteren dierenwelzijn

Dirk-Jan Verdonk, Hoofd Programma's bij World Animal Protection, onderschrijft het belang van de Eerlijke Bankwijzer voor dierenwelzijn: ‘Banken financieren wereldwijd de vee-industrie en bedrijven die dierlijke producten verkopen, zoals supermarkten en fastfoodketens. Daarmee financieren ze op gigantische schaal dierenleed. Door hun verantwoordelijkheid te nemen, kunnen ze het leven van talloze dieren verbeteren. De Eerlijke Bankwijzer is een belangrijk instrument om hen aan te sporen dat te doen.’

Na tien jaar onderzoek, dialoog en druk kunnen we stellen dat zeven banken veel beleid hebben verbeterd voor mens, dier en milieu. Tegelijkertijd blijkt dat er nog veel moet veranderen, bijvoorbeeld om klimaatverandering tegen te gaan of om ervoor te zorgen dat banken transparanter zijn naar hun klanten over de investeringen die zij doen. De Eerlijke Bankwijzer werkt dan ook onvermoeibaar door om banken te helpen het verschil te maken!