Het grote geld duldt geen tegenspraak - Blog 2 uit Oekraïne

09 februari 2018

Stankoverlast, waterverontreiniging, intimidatie en achtervolgingen. Inwoners van het plaatsje Ladyshyn in Oekraïne hebben er dagelijks mee te maken. Plofkippenproducent MHP groeit er uit zijn voegen en duldt geen tegenspraak...

Door collega Dirk-Jan, hoofd van programma's 

Het plaatsje Ladyshyn vormt de toegangspoort tot het hart van wat met recht een ‘door MHP gekoloniseerd gebied’ mag heten. De gevestigde bevolking wordt geconfronteerd met de voortdurende expansie van dit megabedrijf uit de hoofdstad. En met de daarmee gepaard gaande groeiende overlast. Dorpsbewoners hebben hinder van stank, slechte luchtkwaliteit, dalend waterpeil, waterverontreiniging en de onafzienbare stoet zware vrachtwagens die door de dorpjes trekt en de grond zo doet trillen dat in de huizen scheuren ontstaan.

Bovendien, zo legt Anna Danilyak van milieuorganisatie Eco Act mij uit, neemt het bedrijf de lokale gemeenschap absoluut niet serieus. Mensen worden gepaaid met beloftes die niet worden nagekomen, consultatie met bewoners vindt niet plaats of is selectief. Alles wat niet in het belang is van MHP, delft het onderspit.

Een hoge prijs

Wie zich kritisch uitlaat, krijgt te maken met intimidatie. Oksana Bazilenko uit het dorp Zaozerne ondervindt dat aan den lijve. Ik ben op bezoek in het huisje van deze voormalig lerares, waar ze met haar man en twee kinderen woont. En met hun dieren. Ze hebben tientallen prachtige kippen, die vrij rondscharrelen en tijd van leven krijgen. Een groot contrast met de opeengepakte massa’s doorgefokte vleeskippen in de schuren van MHP, die zo snel groeien dat ze al na zes weken op transport worden gesteld naar hun dood.

Oksana heeft de moed zich uit te spreken, maar betaalt hiervoor een hoge prijs. Nadat ze zich publiekelijk uitsprak, werd haar man bij MHP ontslagen. Ook is hij, zo vertelt ze, op een zwarte lijst geplaatst, zodat hij evenmin ander werk in de omgeving kan krijgen. MHP laat Oksana’s gangen bovendien in de gaten houden – zo wordt ze afgeluisterd en regelmatig gevolgd. MHP is watching her.

Luister hier naar Oksana haar verhaal:

Intimidatie

Ook wij krijgen met intimidatie te maken. We willen een bataljon kippenschuren gaan filmen, onder andere met een drone. We hebben onze auto nog maar net – op zo’n tweehonderd meter afstand – geparkeerd en de camera’s uitgeladen, of de eerste auto van de beveiliging is al gearriveerd. Even later voegen zich nog twee auto’s van de beveiliging bij ons. Onze chauffeur wordt met zijn naam aangesproken, die ze via het nummerbord hebben achterhaald. We mogen hier niet filmen, zo is het verhaal, want dit is een private weg. Het is bluf, want de weg is publiek; wij staan volledig in ons recht. Ook dreigt de beveiliging dat we zuinig moeten zijn op onze drone; zij hebben een drone die de onze uit de lucht kan halen. Tenslotte vragen de mannen ons telefoonnummer om ons te kunnen bereiken. Een van de teamleden geeft haar nummer, om te zien wat ze daarmee doen. Zodra we onderweg zijn, installeert ze een app die kan weergeven of er op je telefoon wordt meegeluisterd en warempel; zodra we weer onderweg zijn duurt het niet lang of de telefoon blijkt onder surveillance. Het dreigement over de drone bleek gelukkig bluf: na de opnames keert de drone weer heel terug.

Gestalkt

De hele dag worden gevolgd, waar we ook heenrijden. Als we stoppen bij een tankstation, stoppen de beveiligers ook. Als we een plaspauze inlassen, parkeren ze even verderop tot we daar weer weg gaan. Als we op bezoek zijn bij dorpsbewoners – binnen – blijven ze ons op enige afstand in hun auto opwachten. Een poging om onze achtervolgers af te schudden, mislukt. Pas op onze terugweg, als we Ladyshyn alweer kilometers achter ons hebben gelaten, laat men ons met rust. Voor ons is dit maar één dag. Voor lokale critici is het hun leven.

Zoveel lijkt zeker, dit bedrijf heeft iets te verbergen – en te verliezen.

Help mee de Nederlandse steun aan dierenleed in landen zoals Oekraïne te stoppen. Teken de petitie en vraag minister Kaag van Buitenlandse Handel het beleid aan te passen.

Teken de petitie

Bekijk hoe wij werden geïntimideerd door MHP:

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp