Noodhulpteam in actie voor dieren op Sulawesi

11/10/2018

Na de verwoestende aardbeving en tsunami op 28 september op het Indonesische eiland Sulawesi, komt ook de noodhulp voor dieren op gang. Ons team is ter plaatse om de meest noodlijdende dieren te voorzien van voedsel, schoon water en medische hulp.

Geiten in het puin van ingestortte gebouwen na de verwoestende aardbeving en tsunami.

Door de ramp kwamen zeker 2.000 mensen om het leven. 255.000 veedieren, met name geiten en koeien, hebben dringend hulp nodig, net als een nog onduidelijk aantal honden en katten. Na de ramp reisde ons noodhulpteam en dierenartsen af naar de stad Palu, dat in één van de hardst getroffen gebieden ligt. De chaos op het eiland is groot: er is amper elektriciteit en transport verloopt moeizaam door onbegaanbare wegen en het tekort aan benzine.

Medische pakketten en voedsel

Zo'n 70.000 huizen op het eiland zijn verwoest door de aardbeving die een kracht van 7.5 op de schaal van Richter had. Vervolgens kwam een metershoge tsunami aan land met een snelheid van 800 kilometer per uur. Huizen, bomen, auto’s en dieren werden meegesleurd door het water. Inwoners vertelden dat veel vee in het gebied, met name geiten, door het water is opgeslokt.

Baasjes lieten in hun vlucht hun katten, honden en vee noodgedwongen achter. Veel plekken waren en zijn nog niet of nauwelijks bereikbaar, maar waar het kan deelt ons noodhulpteam medische pakketten en voedsel uit en behandelen ze zieke of gewonde dieren. Dat is hard nodig want vee dat is achtergebleven in het hardst getroffen gebied, heeft weinig voedsel beschikbaar doordat de brokstukken de grond bedekken.

Vee heeft weinig voedsel beschikbaar doordat het gebied is verwoest. We helpen zoveel mogelijk gewonde, achtergelaten of hongerige dieren.

Ons team bezoekt verschillende locaties op het eiland waar bewoners met hun dieren naartoe zijn gevlucht, zodat zij worden voorzien van voer en water. Onze noodhulpmanager, Dr. Naritsorn Pholerm, bezocht het epicentrum van de ramp. “De schade van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami is van kilometers ver te zien. We doen ons best om ervoor te zorgen dat alle getroffen dieren zo snel mogelijk hulp krijgen.”

Een van de plekken die Dr. Naritsorn Pholerm met zijn team bezocht was een asiel, waar 60 katten verbleven. De eigenaresse van het asiel, 51-jarige Mrs. Nanal had helaas 10 dieren verloren door de tsunami. De overige katten werden door het team onderzocht en kregen medicijnen en voedsel. Bekijk hier de beelden van Dr. Naritsorn en zijn team in het kattenasiel:

Lange nasleep

De gevolgen van de aardbeving zullen nog lang na de ramp te voelen zijn. In veel gebieden is de infrastructuur erg beschadigd: huizen zijn compleet verwoest, er is weinig elektriciteit en transport van en naar steden is dankzij aardverschuivingen bijna onmogelijk. De door de aardbeving veroorzaakte tsunami heeft ertoe geleid dat veel vee vermist of verdronken is en in de straten van Palu lopen veel gewonde en hongerige dieren los.

In nasleep van de ramp is er een groot risico dat overlevende dieren ziek worden als gevolg van de onhygiënische situatie in de overstroomde gebieden. Naast wondinfecties lopen dieren het gevaar ernstig ziek te worden door besmet water of voedsel. 

Ons noodhulpteam bezoekt diverse locaties om noodlijdende dieren te helpen.

Altijd paraat

Ondanks dat het onmogelijk is om te voorspellen wanneer een ramp plaatsvindt, staan onze noodhulpteams altijd paraat om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Met de steun van onze supporters kunnen we wereldwijd duizenden dieren, die getroffen worden door rampen als deze, redden.

Geef een noodhulpkoffer

Stop de kooien!

stop de kooien, end the cage age, kooien, vee-industrie

Jaarlijks zitten nog altijd 360 miljoen dieren in de vee-industrie in kooien opgesloten. Dat moet stoppen. Daarom zijn we samen met andere organisaties een...