Berenopvang in Roemenië

Roemenië kent een lange traditie met het houden van beren. Beren komen van origine voor in het Zuid-Oost Europese land. Ook nu nog leven er 6.000 beren in het wild in het hooggebergte de Karpaten. Daarmee heeft het land de grootste berenpopulatie in Europa.

Tijdenlang werden jonge beertjes gevangen en in kleine kooien gestopt, zodat ze publiek konden trekken. Ze werden bijvoorbeeld gehouden in restaurants, bij tankstations en in illegale dierentuinen. Ook moesten ze trucjes aanleren, zoals dansen, om toeristne of inwoners te vermaken. 

Vanaf 2005 werd het illegaal voor particulieren in Roemenië om beren te houden. Deze wet werd echter slecht nageleefd, omdat er amper mogelijkheden waren om in beslag genomen beren op te vangen. 

Beren redden in Roemenië

Om de beren te bevrijden en ze een nieuw thuis te bieden, startten we dankzij steun van vele supporters in 2005 een samenwerking met onze partner Asociatia Milioane de Prieteni (AMP). Het resultaat? De prachtige berenopvang middenin Roemenië, in Zarnesti: Libearty.

De berenopvang in Roemenië in de winter.

Sinds 2005 zijn er 102 beren gered. Beren die uit de illegaliteit komen, kunnen daar in een natuurlijke omgeving weer echt beer zijn. Zo wonen er beren die jaren geleden uit circussen en dierentuinen werden gered. 

Het aantal beren in illegale gevangenschap is de afgelopen jaren gelukkig flink afgenomen, al leven er nog steeds beren in illegale gevangenschap. 

Hulp voor beren

Met steun van supporters zoals jij, kunnen we de beren in Roemenië een beter leven bieden. Het runnen van een berenopvang is erg kostbaar. Een greep uit het werk dat we doen voor de beren in Roemenië:

  • Ondersteunen van de berenopvang door het financieren van de juiste voeding, medische behandeling, onderhoud aan de omheining en nieuwe reddingsacties.
  • De berenopvang te ontwikkelen door AMP te adviseren bij het opzetten van een businessplan. Zo wordt berenopvang uiteindelijk zelfvoorzienend en kan de opvang onafhankelijk beren blijven helpen. 
  • Verbeteren van het welzijn van beren in dierentuinen in Roemenië, door in gesprek te gaan met dierentuinmanagers over het het creëren van de juiste omstandigheden voor de beren. 

>> Met jouw steun kunnen we beren bevrijden uit erbarmelijke omstandigheden

Deel het met de rest van de wereld:

WhatsApp