Jonge olifant wordt mishandeld

Zo worden baby-olifanten mishandeld voor toerisme

Blog

Geschreven door

Een olifant wassen of voeren; zou jij het doen? Ontdek hoe baby-olifanten slachtoffer worden van toeristisch vermaak.

Je krijgt in Thailand de unieke kans om een olifant te wassen. Wat zou jij doen? Test je kennis over diervriendelijk reizen in onze dierenquiz. Zo weet je snel welke activiteiten je wel en niet kan doen op vakantie!

Doe de quiz

Een olifant voeren of wassen lijkt misschien onschuldig, maar er schuilt vreselijk dierenleed achter deze toeristische attracties. Deze vier traumatische gebeurtenissen moet een babyolifant ondergaan om 'gehoorzaam' te worden aan mensen.

1. Scheiden van kalf en moeder

In het wild blijven moeder en dochter voor altijd samen. Ook mannetjes blijven tot hun twaalfde levensjaar bij hun moeder. In de toeristenindustrie worden moeder en kalf al snel gescheiden, meestal voor het kalf twee jaar oud is. Niet alleen brengt een kalf veel geld op, een kalf dat gescheiden is van de moeder is ook makkelijker onderdanig te maken. Deze scheiding is zowel voor de kalf als voor de moeder enorm traumatisch.

2. Gebruik van de olifantenhaak

Bij het trainen van olifanten in gevangenschap wordt vaak een olifantenhaak gebruikt; een metalen haak om de olifant pijn mee te doen. Olifanten lijken een dikke huid te hebben, maar deze huid is erg gevoelig. Er ontstaan wonden die makkelijk infecteren en littekens achterlaten. 

Crush

3. Vastgebonden en uitgehongerd

Tijdens de trainingsperiode worden de jonge olifanten vastgeketend. De olifant wordt geslagen en uitgehongerd. Op deze manier wordt de wil van jonge olifanten op hardhandige wijze gebroken, zodat de dieren zich voorgoed onderdanig opstellen aan de mens. Dit heet de 'crush' of de phajaan.

4. Blootstelling aan stressvolle situaties

Het jonge kalf wordt regelmatig ‘getest’ met stressvolle situaties waarin ze gedwongen worden te gehoorzamen. Zo moeten ze langs drukke wegen lopen met langsrazende auto's. Voor dieren die gewend zijn in de natuur te leven, is dit vreselijk eng. Het hete asfvalt doet pijn aan de gevoelige poten en de trillingen van de auto's en geluiden zorgen voor overprikkeling. 

Undercoveronderbeelden

Eerder deden we undercoveronderzoek naar de meest voorkomende ‘trainings’technieken bij olifanten in gevangenschap. In totaal werden beelden van acht olifantjes verzameld. Niet al het beeld is openbaar gemaakt; sommige beelden zijn te pijnlijk. LET OP: schokkende videobeelden.

Meer over