Help je pensioen diervriendelijk te worden

Wist je dat je pensioen kan bijdragen aan het verbeteren van dierenwelzijn? Zonder dat je het misschien weet, investeert jouw pensioenfonds grote bedragen in de vee-industrie. Hoe zit dat precies?

Weet jij bij welk pensioenfonds je bent aangesloten? Je krijgt jaarlijks wat mails of brieven over hoeveel pensioen je inmiddels hebt opgebouwd via je werkgever. De meesten zien hun pensioen als ‘iets voor later’, maar als je het belangrijk vindt dat jouw pensioen diervriendelijk is, kun je nu al in actie komen. 

Wat hebben pensioenfondsen en dieren met elkaar te maken?

Je betaalt via een deel van je salaris premie aan je pensioenfonds om later van je oude dag te kunnen genieten. Pensioenfondsen beleggen met dat geld om jouw pensioen voor de toekomst veilig te kunnen stellen. De fondsen kunnen ervoor kiezen om te beleggen in bedrijven die mens, milieu en dieren respecteren, maar ook in bedrijven die juist het tegenovergestelde doen; mensenrechten schenden, milieurampen veroorzaken of dierenwelzijn schaden. Denk aan het Amerikaanse Tyson Foods of fastfoodketen McDonald’s.

Gaat jouw geld naar plofkippen?

Op dit moment hebben pensioenfondsen nog weinig aandacht voor dierenwelzijn, blijkt uit ons onderzoek voor het Eerlijk Pensioenlabel. Wij vinden dat dat beter kan (en moet). Pensioenfondsen investeren miljoenen in de vee-industrie. Ze hebben daarmee invloed en kunnen de bedrijven waarin zij investeren, oproepen dierenwelzijn te verbeteren.

Vind jij het ook belangrijk dat het geld en de invloed van pensioenfondsen op een goede manier wordt ingezet voor dieren? Pensioenfondsen beleggen voor jouw toekomst, met jouw geld. Dat betekent dat je als deelnemer van een pensioenfonds invloed hebt op hun beleggingen. Wil je dat jouw geld wordt gebruikt om dierenwelzijn te verbeteren? Laat dat aan je fonds weten.

Wat kun jij doen?

We voeren op dit moment al constructieve gesprekken met pensioenfondsen en onderzoeken samen hoe zij diervriendelijker te werk kunnen gaan. De pensioenfondsen geven aan te luisteren naar de mening van hun leden en nemen dit mee in hun beslissingen.

Daar ligt een mooie rol voor jou als lid van een pensioenfonds! Vind jij dit onderwerp belangrijk? Laat het weten via onze poll hieronder. 

Als de poll positief uitpakt, gaan we hier in 2020 campagne over voeren.