Olifant close-up

Veelgestelde vragen over nalaten

Wat mooi! Waarschijnlijk overweeg je na te laten aan de bescherming van dieren wereldwijd. Nadenken over je testament roept vast vragen op. Lees op deze pagina de antwoorden op veelgestelde vragen:

Wat is een nalatenschap?

Een nalatenschap is het totaal aan bezittingen en schulden dat iemand bij zijn/haar overlijden achterlaat. Denk aan een huis, meubilair, banksaldi, maar bijvoorbeeld ook een lening bij de bank.

Is er een minimum bedrag dat ik moet geven om World Animal Protection op te nemen in mijn testament?

Er is geen minimum bedrag om te kunnen nalaten. Iedere nalatenschap is waardevol. Je kunt zelf bepalen welk bedrag je wilt bestemmen aan World Animal Protection. Of je nu kiest voor een legaat of erfenis, groot of klein, World Animal Protection is dankbaar voor jouw bijdrage.

Welke mogelijkheden zijn er als ik wil nalaten aan World Animal Protection?

Nalaten aan World Animal Protection is makkelijker dan je denkt. Het meest belangrijke is dat je zelf jouw wensen in kaart brengt. Wie wil je dat je erfgenamen zijn en hoe wil je jouw nalatenschap verdelen? Je kunt dit op drie manieren doen.

  1. Met een vast bedrag of percentage 
    Met een legaat laat je een vast bedrag, percentage of bepaalde goederen na aan World Animal Protection. Het resterende deel van je nalatenschap wordt verdeeld over jouw erfgenamen zoals kinderen, familieleden of vrienden. 
  2. Als enig erfgenaam
    Wil je dat jouw volledige nalatenschap ten goede komt aan de bescherming van dieren? Dan kan je World Animal Protection als enig erfgenaam benoemen.
  3. Als mede-erfgenaam
    Je kan in jouw testament ook een aantal erfgenamen benoemen waar World Animal Protection er één van is. Je bepaalt zelf hoe je jouw nalatenschap over erfgenamen verdeelt.


Heb je eenmaal bepaald hoe je jouw nalatenschap wilt verdelen, dan maak je een afspraak met de notaris. Deze stelt je testament op waarna je deze toegestuurd krijgt. Als je het eens bent met de inhoud, dan kun je jouw testament ondertekenen op het kantoor van de notaris. Je kunt een notaris in je eigen buurt vinden via www.notaris.nl of bel met de notarislijn: 0900-346 9393.

 

Wanneer je World Animal Protection in jouw testament wenst op te nemen, dan kun je de volgende gegevens aan je notaris doorgeven: "Stichting World Animal Protection Nederland" gevestigd te Den Haag, Louis Couperusplein 2, 2514 HP Den Haag. Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 40531234. 

 

Kan ik dit ook online regelen?

Dat kan zeker. In drie stappen regel je eenvoudig, in je eigen tempo en voor een laag tarief je testament. Ontdek hoe het werkt op www.nutestament.nl.

Wat is het verschil tussen een erfstelling en een legaat?

Wordt iemand erfgenaam, dan krijgt hij of zij een percentage van alle bezittingen en schulden en heeft inspraak bij de afwikkeling van de erfenis. Krijgt iemand een legaat dat gaat het om specifieke goederen, meestal een bepaalde som geld, maar soms ook een object zoals een huis, sieraad of schilderij.

Kan ik met iemand praten over mijn nalatenschap?

Wij begrijpen dat het maken van een testament en het organiseren van je nalatenschap de nodige vragen oproept. World Animal Protections adviseur, Erika Frey, helpt je graag verder. Je kunt haar bereiken via telefoonnummer 06 - 18 41 58 29 of mail erikafrey@worldanimalprotection.nl

Heb ik zeggenschap over waar mijn nalatenschap aan wordt besteed?

Je kunt er voor kiezen om World Animal Protection als begunstigde op te nemen in je testament. Wij zorgen ervoor dat je schenking of nalatenschap terechtkomt bij de meest kwetsbare dieren en op een verantwoorde manier wordt besteed. Steun je liever een specifiek thema? Ook dat is mogelijk. Neem dan contact op met onze adviseur Erika Frey.

Wat gebeurt er als ik niets regel?

Als je geen testament opstelt, gaat je nalatenschap automatisch naar jouw wettelijke erfgenamen (echtgenoot en/of familieleden). In je testament leg je vast wie wat erft, wie je begrafenis regelt en wie jouw nalatenschap afwikkelt.

Betaal ik belasting over het bedrag wat ik wil nalaten?

World Animal Protection is door de Belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en is daarmee vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Dit betekent dat als je nalaat aan World Animal Protection er niets naar de belasting gaat. Jouw nalatenschap is dus voor 100%  inzetbaar voor projecten die het leven van dieren wereldwijd verbeteren!

Is mijn testament nog wel actueel?

Je doet er goed aan om af en toe te controleren of jouw testament nog wel up to date is. Door veranderde wet-en regelgeving kan het zijn dat jouw testament verouderd is. Wil je weten of jouw testament nog actueel is? Doe dan de gratis testamenttest (zie hieronder) en krijg passend advies. 

Kan ik mijn testament wijzigen?

Een testament maak je niet altijd meteen voor de rest van je leven.  Als jouw situatie verandert, kun je je testament op elk gewenst moment bij de notaris laten bijstellen. Het is sowieso aan te raden om regelmatig te kijken of je testament nog aan je wensen én aan alle wettelijke vereisten voldoet. De gratis testamenttest geeft je passend advies.

© TestamentTest.nl

 

Kan World Animal Protection optreden als executeur?

Als je World Animal Protection opneemt in je testament, kun je World Animal Protection aanwijzen als executeur. Wij wikkelen de nalatenschap dan voor je af. Wél stellen we als belangrijke voorwaarde dat je eerst met ons overlegt, voor je ons als executeur in jouw testament opneemt. Zo kunnen we de mogelijkheden bespreken en weten we wat jouw wensen zijn.

Wil je meer weten over nalaten? Kijk dan hier:

Lees meer over nalaten