
Kan mijn hond of kat corona krijgen?
De kans is zeer klein dat (huis)dieren besmet raken met het coronavirus. Het is begrijpelijk dat velen van ons bezorgd zijn om het coronavirus op te lopen, of dat je bang bent dat je huisdier misschien ziek wordt, maar uit de eerste onderzoeken blijkt dat huisdieren geen risico lopen. Er is nog veel onbekend rondom het coronavirus en huisdieren, ook in Nederland. Daarom antwoorden we in dit artikel de meestgestelde vragen.
Kunnen huisdieren corona krijgen?
Volgens het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er op dit moment geen bewijs dat huisdieren, waaronder honden en katten, besmet kunnen raken met het coronavirus. Er is ook geen bewijs dat huisdieren een bron van COVID-19 kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Ik heb gehoord dat twee honden in Hong Kong en een kat in België positief getest hebben op het coronavirus, klopt dit?
Twee honden in Hong Kong zijn in quarantaine geplaatst en getest op het coronavirus. De twee baasjes waren besmet geraakt met het virus, waarna ook de honden werden getest. Allebei de honden hebben ‘zwak positief’ getest. Toch ontwikkelden de honden geen tekenen van het virus. Ook zou volgens Belgische media een kat positief hebben getest op COVID-19, nadat zijn baasje ziek was geworden.
Dit zijn zeldzame gevallen en geen reden tot zorgen. In Nederland zijn er geen gevallen bekend van huisdieren met het virus. Word je huisdier ziek, en is je dier in contact geweest met iemand met COVID-19, dan kun je contact opnemen met de dierenarts.
Op dit moment is er geen bewijs dat huisdieren een bron van infectie kunnen zijn voor mensen, of voor de verspreiding van het virus. Wel is het van belang om de algemene hygiënische maatregelen voor omgang met huisdieren van het RIVM in acht te nemen. Was je handen met zeep en water voor en nadat je tijd doorbrengt met je huisdier.
Kan ik nog veilig mijn hond uitlaten?
Het RIVM geeft aan dat huisdieren niet per se binnen hoeven blijven. Honden kunnen dus gewoon uitgelaten worden. Let er wel op dat je minstens anderhalve meter afstand houdt van andere huisdiereigenaren. Je kunt proberen drukke plaatsen bij het uitlaten te vermijden.
Wat doe ik met mijn huisdier als ik ben besmet?
Als je besmet bent met het coronavirus en momenteel in thuisisolatie verblijft, is het verstandig om de algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren van het RIVM te volgen. Was met regelmaat je handen met zeep en water en maak oppervlaktes als de bench, de voerbak en het gebied daaromheen regelmatig schoon.
Hoewel er geen meldingen zijn dat huisdieren of andere dieren besmet kunnen raken, wordt het toch aanbevolen dat mensen die besmet zijn het contact met dieren beperken totdat meer informatie over het virus bekend is. Vraag een familielid, vriend of kennis of hij of zij de zorg kan overnemen. Als niemand anders voor je huisdier kan zorgen of je moet in de buurt van dieren zijn terwijl je besmet bent, was dan je handen met zeep en water voor en na het contact met het dier en draag een mondkapje.
Wat als mijn huisdier ziek wordt?
Huisdieren kunnen van veel dingen ziek worden. Er is op dit moment geen bewijs dat je huisdier besmet kan raken met het coronavirus. Als je huisdier ziek wordt en je kan niet verklaren wat er mis is, neem dan contact op met de dierenarts. Zij zullen jou vertellen of het nodig is om langs te komen. Het is niet nodig om je huisdier te voorzien van een mondkapje. Hierdoor belemmer je de ademhaling van je huisdier en het kan leiden tot veel stress.
Kan ik nog wel bij de dierenarts terecht met mijn huisdier?
Helaas zijn dierenartsen en dierverzorgers niet opgenomen in de lijst van vitale beroepsgroepen om de samenleving draaiende te houden tijdens de COVID-19-uitbraak. Gelukkig zijn dierenartsen in Nederland zeer gemotiveerd om dieren te helpen. Het kan wel zo zijn dat er enige restricties gelden. Als het gaat om een medisch spoedgeval kun je meestal nog bij een dierenarts in de buurt terecht. Mocht je een andere afspraak willen maken, check dan de website van de dierenarts of neem contact op om te kijken of de praktijk open is.
Wil je helpen ervoor te zorgen dat dierenartsen en dierverzorgers ook op de lijst voor vitale beroepen komen, zodat ze hun werk goed kunnen blijven uitoefenen? Teken dan deze petitie.
Kan ik mijn huisdier vaccineren tegen het coronavirus?
Er bestaan verschillende coronavirussen. Zo is SARS ook een coronavirus, net als dat COVID-19 een coronavirus is. De vaccinaties tegen coronavirus voor honden, beschermen de dieren tegen andere coronavirussen, zoals een enterische (spijsverteringssysteem) coronavirusinfectie (CCoV). Deze vaccinaties beschermen niet tegen luchtweginfecties. Er is dus geen bewijs dat de vaccinatie tegen corona bij honden ook werken tegen COVID-19 waar we nu mee te maken hebben.
Wat als mijn huisdier in contact is geweest met iemand die het coronavirus heeft?
Het is niet nodig om maatregelen te treffen. De algemene hygiënemaatregelen voor omgang met huisdieren van het RIVM zijn ook hier van toepassing. Zoals eerder genoemd: er is op dit moment geen bewijs dat huisdieren besmet kunnen worden met het coronavirus. Als je huisdier ziek wordt na contact met een besmet iemand is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.
Kan mijn huisdier het coronavirus van buiten mee naar binnen nemen?
Het zou kunnen dat je huisdier het virus mee naar binnen neemt, als COVID-19 zich op straat bevindt, bijvoorbeeld doordat een besmet persoon buiten hoest of op de grond spuugt. Maar die kans is heel klein. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor je schoenen, daarom wordt aangeraden om schoenen voor buiten en schoenen voor binnen te hebben. Heb je reden extra voorzichtig te zijn of vertrouw je het niet, dan kun je de pootjes van je hond even wassen na het uitlaten. Gebruik geen alcohol of desinfectiemiddelen! Dit is slecht voor je huisdier. Alleen even wassen met shampoo speciaal voor je huisdier is voldoende. Je hoeft niet dagelijks je huisdier van top tot teen te wassen; dat is zelfs schadelijk voor de huid van je dier.
Kan ik mijn huisdier nog wel knuffelen?
Je kunt zeker je dier nog knuffelen. Kussen is nooit een goed idee, omdat zowel honden als katten, net als wij mensen, bacterien in hun mond dragen die ziekten kunnen veroorzaken. Knuffel geen honden of katten die er boos of angstig uitzien. Het kan dat ze gestrest zijn en ze kunnen daardoor bijten. Dit is met name belangrijk voor kinderen, omdat zij het gedrag van dieren niet goed kunnen lezen. Was altijd na het knuffelen of aaien je handen. De dieren kunnen microben bij zich dragen, die je met het handen wassen er weer af wast.
Het dierenasiel in mijn buurt lijdt enorm onder het virus. Mensen doneren niet meer en vrijwilligers kunnen niet meer langskomen. Hoe kan ik helpen?
Neem contact op met het asiel en vraag hoe je kan helpen. Misschien is er een mogelijkheid om voor een dier te zorgen nu je thuis werkt. Ook eten en geld doneren is een makkelijke en goede manier om het dierenasiel te steunen.
Het is in deze tijd belangrijk om onszelf, maar ook onze huisdieren te beschermen. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat huisdieren de bron van infectie van het coronavirus kunnen zijn en je hoeft niet bang te zijn dat je huisdier besmet raakt met het coronavirus. Onze huisdieren houden ons gezelschap en vullen ons leven aan; we moeten dus goed voor ze zorgen. Let ook goed op de dieren in jouw omgeving. Als je ziet dat mensen niet in staat zijn om voor hun huisdier te zorgen, bied dan hulp aan door bijvoorbeeld voer te halen.