Droogte

10 feiten over klimaatverandering

Nieuws

Sinds 1970 wordt elk jaar op 22 april wereldwijd de Dag van de Aarde gevierd, ook wel bekend als Earth Day. Het doel van deze dag is om milieubewust gedrag en beleid te stimuleren om onze negatieve invloed op de aarde te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan.

De effecten van klimaatverandering zijn al jarenlang te voelen en uiten zich bijvoorbeeld door natuurrampen die steeds vaker plaatsvinden. Elk jaar lijdt dit tot duizenden slachtoffers, zowel mensen als dieren. Het hele jaar door komen wij in actie om deze dieren én hun baasjes hulp te bieden na rampen en voor te bereiden op rampen.

Maar hoeveel weten we nou eigenlijk over klimaatverandering? Wij zetten 10 feiten voor je op een rijtje:

10 feiten over klimaatverandering

1. In 2016 tekenden 194 landen het klimaatverdrag in Parijs. Met deze handtekening stemden zij ermee in om de menselijke beïnvloeding van het klimaat tegen te gaan. Door de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, zou de opwarming van de aarde namelijk nog een halt toegeroepen kunnen worden. Deze wereldwijde overeenkomst werd gezien als een stap voorwaarts in de strijd tegen klimaatverandering. Maar er wordt ook veel kritiek geleverd op het verdrag. Zo zou het verdrag niet genoeg eisen stellen om klimaatverandering écht tegen te kunnen gaan en zou het niet bindend genoeg zijn.

2. De tien warmste jaren wereldwijd hebben plaatsgevonden sinds 1998. Het warmste jaar dat ooit werd vastgelegd (sinds 1880) was 2015. In tegenstelling is het meer dan een eeuw geleden (1911) sinds er een record is gemeten voor een koud jaar.  

1018907_0

In droge gebieden, zoals de Hoorn van Afrika, veroorzaakt klimaatverandering langere en hevigere droogtes. De hoeveelheid neerslag daalt sinds 1970, terwijl stijgende temperaturen een recordaantal heetste, opeenvolgende jaren produceren de afgelopen decennia.  

3. 97% van alle klimaatwetenschappers stellen dat klimaatverandering het gevolg is van menselijke activiteiten.

4. Door klimaatverandering smelt het ijs op de noordpool en stijgen de zeespiegels wereldwijd. Overstromingen en stormen bedreigen kustgemeenschappen over de hele wereld. Overstromingen en stormen vertegenwoordigen zo’n 80% van alle rampen tussen 2000 en 2010.

1015175

5. Hittegolven zijn de voornaamste oorzaak van de vele slachtoffers door natuurrampen in de afgelopen twee decennia.

6. Sinds 1970 hebben stormen en droogtes de meeste dodelijke slachtoffers geëist. Samen eisten ze het leven van 1,45 miljoen mensen van de totaal 1,94 miljoen doden door natuurrampen wereldwijd.

7. Klimaatverandering heeft ook grote invloed op dieren door:

  • Meer en intensere klimaat-gerelateerde rampen,
  • verkleind leefgebied door verhoogde zeespiegels,
  • verminderd beschikbaar voedsel en waterbronnen en
  • verstoorde migratiepatronen.

8. Wetenschappers voorspellen dat het weer door klimaatverandering nog extremer zal worden met frequentere en intensere natuurrampen zoals hittegolven, overstromingen, droogtes en stormen.

1015178

De ooit zeldzame ‘super stormen’ zoals tyfoon Haiyan komen steeds vaker voor. Gedreven door opwarmende oceanen, verwoesten deze stormen alles wat ze tegenkomen. Het gevolg: doden, gewonden en talloze dakloze mensen en dieren.

9. In veel landen voelen kleinschalige boeren, herders (vooral vrouwen) en hun dieren de grootste gevolgen van de negatieve effecten van klimaatverandering.

1018842

Mongolië is een van de meest kwetsbare landen voor klimaatverandering. Een toename aan droge zomers, gevolgd door extreem winterweer bedreigd miljoenen dieren en kleine gemeenschappen die als herders leven. 

10. Het verminderen van de impact van klimaat-gerelateerde natuurrampen kan worden bereikt door goede voorbereiding en risicovermindering. Wij beschermen dieren wereldwijd door kwetsbare dieren en gemeenschappen te leren over rampvoorbereiding, om zo de gevolgen van een ramp te verkleinen of zelfs te voorkomen.

noodhulp_0

Wanneer extreme noodrampen als gevolg van klimaatverandering toenemen, worden dieren net zo hard getroffen als mensen. Zij hebben onderdak nodig, noodvoedsel, water en medische hulp. Met jouw steun zijn wij daar waar de dieren ons het meest nodig hebben.  

 

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over