luiaard, selfies, entertainment, suriname

10 x bijzondere luiaardfeitjes

Nieuws

Dat luiaards langzaam zijn, de hele dag in bomen hangen en gewoon ontzettend schattig zijn, weten we natuurlijk allemaal. Maar er schuilt veel meer achter dit dier, dan enkel dat relaxte karakter. Wij zetten 10 bijzondere feitjes voor je op een rijtje!

Luiaard groot

1. Luiaards waren ooit gigantisch

Luiaards lopen al rond op aarde sinds de prehistorie. Maar tienduizenden jaren geleden zagen ze er wel wat anders uit dan nu: ze waren namelijk gigantisch! Terwijl de luiaard van nu ongeveer zo groot kan worden als een hond, was de voorganger van de luiaard wel zo groot als een olifant! Een stuk minder schattig, of niet?

2. Goede zwemmers

In plaats van alleen maar in bomen hangen, vinden luiaards het ook heerlijk om af een toe een plons te nemen in het water. Ze bewegen zich zelfs drie keer zo snel in het water als op het land. Wat een waterratjes!

3. Alle luiaards hebben drie tenen

Er zijn twee soorten luiaards: de tweevingerige luiaard en de drievingerige luiaard. Het verschil tussen de twee mag duidelijk zijn: de tweevingerige luiaard heeft twee klauwen of vingers (want dat zijn het eigenlijk) aan zijn voorste ledematen en de drievingerige luiaard drie. Wel hebben beide soorten drie klauwen die dienen als tenen.

4. Een smeuïg vachtje

In het regenseizoen groeien er allerlei algen in de vacht van de luiaard. Hierdoor kleurt de vacht en is het dier gecamoufleerd en slecht te zien door roofdieren. Ook krijgen luiaards extra voedingsstoffen binnen via de algen.

Luiaard

5. Ogen in hun rug

Luiaards hebben een extra wervel, waardoor ze hun kop ver kunnen draaien, namelijk minstens 180 graden. Ze hebben zelfs een zicht van bijna 360 graden!

6. Gewoon wat rondhangen

Luiaards spenderen hun leven voornamelijk met het hangen in bomen. Studies laten zien dat ze zelfs zo’n 90 procent van hun leven op hun kop aan een boom hangen. Dit is mogelijk doordat hun organen vastzitten aan hun ribbenkast. Hierdoor drukken ze niet op de longen en kunnen deze dieren, anders dan mensen, op z’n kop gemakkelijk ademhalen.

7. Lekker rustig aan

Luiaards leggen per dag niet meer dan 38 meter af. Wanneer ze zich op de grond begeven, bewegen ze zelfs niet sneller dan 30 centimeter per minuut. Hiermee zijn ze de traagste zoogdieren ter wereld. Hoeveel de dieren slapen verschilt per omgeving. Geschat wordt dat luiaards in gevangenschap zo’n 15 tot 20 uur per dag slapen en luiaards in het wild ongeveer evenveel als mensen, zo’n 8 a 9 uur per dag.

Luiaard in boom

8. Ze riskeren hun leven om te poepen

Luiaards doen hun ontlasting op de grond, want poepen vanuit een boom is natuurlijk niet zo praktisch. Om hun ontlasting te doen, kruipen de dieren één keer per week uit de boom. Op de grond zijn luiaards ontzettend kwetsbaar. Hier lopen ze namelijk meer kans om gegrepen te worden door een roofdier. Poepen is voor deze dieren dus echt risky business.

9. Een groen dieet

Het dieet van een luiaard bestaat voornamelijk uit plantenknoppen en bladeren. Incidenteel eten sommige luiaards insecten en vogeleitjes om hun groene dieet aan te vullen. Ze hebben een maag met meerdere compartimenten, waarmee ze hun plantaardige dieet kunnen verteren. Dit blijkt een langzaam proces te zijn, met 30 dagen om één blad te verteren!

10. Wat een glimlach!

Door hun tevreden gezichtsuitdrukking lijkt het alsof luiaards altijd vrolijk zijn. Hierdoor zijn ze erg gewild bij toeristen om mee te knuffelen en mee op de foto te gaan. Hier lijden de dieren echter ontzettend onder: ze zijn gestrest, angstig en worden ruw behandeld. Hierdoor kunnen de dieren zelfs overlijden. Doneer nu en kom samen met ons in actie om dit te voorkomen.

Ik wil wilde dieren helpen

Luiaard op grond

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over