noodhulp, sulawesi, rampen

1.200 dieren geholpen op Sulawesi

Nieuws

Na de verwoestende aardbeving en tsunami op 28 september op het Indonesische eiland Sulawesi, is nu onze noodhulp op het eiland afgerond. We hebben 1.200 dieren kunnen voorzien van de hulp die zij zo hard nodig hadden.

De aardbeving die eind september het eiland trof, had een kracht van 7.5 op de schaal van Richter. Op de beving volgde een metershoge tsunami, die met een snelheid van 800 kilometer per uur aan land kwam. Huizen, bomen, auto’s en helaas ook dieren werden meegesleurd door het water. Meer dan 2.000 mensen kwamen om het leven en 66.000 huizen werden verwoest. 

Hulp voor dieren

Grote aantallen dieren raakten gewond, verdwaald of werden achtergelaten. Inwoners vertelden dat veel vee in het gebied, met name geiten, door het water werd opgeslokt en verdonk. De noodhulp kwam langzaam op gang omdat veel plekken niet of nauwelijks te bereiken waren. Ons noodhulpteam was gelukkig snel ter plaatse. Het team behandelde zieke en gewond geraakte dieren en deelde waar nodig medische pakketten en voedsel uit. Mede dankzij steun van onze supporters, zijn we erin geslaagd om 1.204 dieren te helpen: van katten en honden tot geiten en koeien. 

1022277

Vee had weinig te eten doordat de grond bezaaid was met brokstukken. 

Het team bezocht verschillende locaties op het eiland waar bewoners met hun dieren naartoe vluchtten, zodat zij konden worden voorzien van eten en water. Een van de plekken die onze noodhulpmanager dr. Naritsorn Pholerm met zijn team bezocht, was een asiel waar zestig katten verbleven. De eigenaresse van het asiel, de 51-jarige mevrouw Nanal verloor helaas tien dieren door de tsunami. De overige katten werden door het team onderzocht en kregen medicijnen en voedsel. Bekijk hier de beelden van dr. Naritsorn en zijn team in het kattenasiel:

Om de Indonesische overheid te blijven ondersteunen bij de hulp aan getroffen dieren, hebben we ervoor gezorgd dat er beschikking is over medische middelen voor behandeling van dieren en uitrusting om eventuele operaties te kunnen verrichten. Samen met de overheid kijken we naar de benodigdheden voor dieren voor de langere termijn. Zo hebben dierenartsen in Sulawesi nog weinig kennis over het beschermen van dieren tijdens rampen en zetten we daarom begin 2019 een training op voor 25 dierenartsen op Sulawesi. 

Kom meer te weten over het werk voor dieren in rampsituaties

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over