Elefantridning vid Amer Fort

20 zieke olifanten met pensioen na olifantenritten

Nieuws

Twintig zieke olifanten mogen eindelijk met pensioen, nadat zij jarenlang voor olifantenritten werden gebruikt bij toeristentrekpleister Amber Fort in Rajasthan, India. Na vele jaren campagnevoeren gaf de Indiase overheid eindelijk gehoor aan ons verzoek en onderzochten ze het welzijn van de olifanten. Nu is besloten dat de twintig zieke olifanten geen ritten meer mogen geven.

De olifanten werden dag in, dag uit gebruikt om toeristen op hun rug over de steile weg naar het fort te dragen. De dieren moesten deze route tientallen keren per dag lopen, onder de brandende zon over de hete stenen. Met een olifantenhaak werden ze in bedwang gehouden. De dieren leefden in slechte condities.

Gelukkig is dat nu voorbij! Na inspecties door de Indiase overheid in juli 2020, werd op grond van medische en morele redenen besloten dat twintig olifanten niet meer ingezet mogen worden door hun eigenaren voor entertainment. Over het nieuwe leven van de olifanten wordt nog onderhandeld tussen de Indiase overheid en de olifanteneigenaren. Wij pleiten ervoor dat de dieren naar een olifantvriendelijke opvang gaan, waar ze écht het leven kunnen leiden dat ze verdienen: in vrijheid en in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. 

olifant

Een olifant loopt zijn route bij het Amber Fort met een toerist op zijn rug.

Sanne Kuijpers, onze campagnemanager wilde dieren zegt: 'Deze olifanten hebben een moeilijk leven gehad. Op zeer jonge leeftijd zijn de dieren bij hun moeders weggehaald en op wrede wijze getraind om ze onderdanig te maken om op ze te kunnen rijden. Vervolgens werden ze elke dag ingezet om onder zware omstandigheden toeristen op hun rug te dragen voor het fort, en leven ze in slechte condities. Het was onmogelijk voor ze om natuurlijk gedrag te vertonen. We zijn daarom heel blij dat deze twintig olifanten eindelijk dit nare deel van hun leven achter zich kunnen laten, maar we blijven ons best doen om ervoor te zorgen dat alle olifantenritten wereldwijd tot het verleden behoren. Olifanten zijn wilde dieren, geen entertainers.'

De pensionering van de twintig reuzen betekent niet het einde van het olifantentoerisme bij Amber Fort. De iconische attractie in India wordt jaarlijks door duizenden reizigers bezocht. Meer dan honderd olifanten worden er gebruikt voor olifantenritten. Daarom voeren we ook al jarenlang druk uit op de Indiase overheid om de olifanten met pensioen te laten gaan. Niet alleen vanwege de wrede aard van olifantenritten, maar ook omdat veel van de olifanten dringend medische zorg nodig hebben. Zo hebben 10 olifanten tuberculose, kampen 69 van de dieren met bloedproblemen en zijn 19 olifanten blind. Bijna alle reuzen zijn ondervoed en allemaal hebben ze problemen met hun poten. 

Samen met onze supporters blijven we druk uitoefenen zodat ook de andere olifanten bij Amber Fort, en uiteindelijk alle olifanten wereldwijd, geen ritten meer hoeven te geven. We willen iedereen bedanken die een stem is geweest voor deze olifanten. Door het delen van berichten, tekenen van petities en andere acties hebben jullie het leven van deze dieren voorgoed veranderd.

olifant

Een olifant in een natuurlijke omgeving; zoals het hoort!  10/03/2021

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over