Olifant wassen toeristen

4 redenen waarom olifanten wassen niet diervriendelijk is

Nieuws

Ze komen tegenwoordig steeds vaker voorbij: foto's op social media waarop je ziet hoe toeristen hun droom waarmaken door olifanten te wassen. Olifantenkampen spelen daarop in door het wassen van de olifanten aan te bieden als ‘animal friendly’. Maar helaas, niets is minder waar. Deze vier redenen laten zien waarom het wassen van olifanten niet diervriendelijk is.

1. De dieren worden ‘gebroken’

Alle olifanten die worden ingezet voor toeristisch vermaak, zoals shows, ritten, maar dus ook wassen, moeten altijd eerst worden ‘gebroken’. Het breken van de wil, ook wel bekend als 'the crush', is een extreem stressvol en pijnlijk proces. Olifanten worden op jonge leeftijd bij de moeder weggehaald en opgesloten zonder voedsel en water.

Dit kan soms dagen duren, zo lang als nodig is om de menselijke dominantie voorgoed in te prenten. Vaak wordt het dier ook nog geslagen om het proces te versnellen. Deze traumatische ervaring heeft psychische gevolgen die het dier zijn hele leven meedraagt.

2. Het bezorgt de olifant veel stress

Het ziet er misschien niet direct zo uit, maar de olifanten ervaren veel stress als ze elke dag op gezette tijden aan hun slurf worden meegenomen om door een groep bezoekers te worden gewassen.

Het zijn wilde dieren, en je kunt je misschien zelf ook wel voorstellen hoe het voelt om door een drukke groep toeristen omsingeld te zijn terwijl je dit niet wilt en onmogelijk weg kunt. Het is niet hun eigen vrije keuze, maar de olifanten worden er wel elke dag toe gedwongen; dat is zeer stressvol.

Olifant gooit zand op rug

3. De aarde op hun huid is nodig

Door de zogenaamde opvangplekken wordt weleens beweerd dat het wassen van de olifanten diervriendelijk is en zelfs nodig, om aarde en modder van de olifanten af te wassen waar de dieren zelf niet bij zouden kunnen.

Maar ook dit is helaas niet waar. Het klopt dat olifanten aarde over zichzelf heen gooien, maar dit heeft een duidelijke reden: ze beschermen zichzelf tegen de zon. Het is dus juist goed voor de olifant en zijn huid. En wie weet dit het beste dan het dier zelf, toch?

Olifant gooit zand op rug

4. Het zijn en blijven wilde dieren

Olifanten zijn prachtige, imposante dieren die een grote aantrekkingskracht hebben op mensen, en dat is volstrekt logisch. Ze behoren tot een van de intelligentste dieren op aarde en zien er - ondanks dat ze zo groot zijn – nog steeds lief en aandoenlijk uit. Maar olifanten zijn en blijven wilde dieren en ze zijn niet hier om mensen te vermaken.

Het goede nieuws is dat olifanten bekijken en bewonderen ook op een diervriendelijke manier kan. Dat betekent zonder direct contact met mensen en het liefst binnen hun eigen leefomgeving, waar ze kunnen gaan en staan waar ze willen en gewoon heerlijk olifant kunnen zijn.  

Conclusie?

Ga je op reis en wil je graag olifanten zien? Bekijk van tevoren dan goed de website, foto’s op internet en recensies over de olifantenopvang. Mag je er als toerist op een olifant zitten, de olifanten wassen of voeren? Ga er dan niet naartoe. Olifanten kunnen zichzelf wassen, en hebben daar geen mensen voor nodig.

Help olifanten in de toeristenindustrie

Niet alleen informeren we toeristen over het leed achter vermaak met olifanten. We helpen ook de industrie om te vormen door écht olifantvriendelijke opvangplekken op te zetten en te steunen. Maar olifantvriendelijke opvangplekken in stand houden brengt enorme kosten met zich mee. Jij kunt geredde olifanten helpen door een olifant te adopteren en er zo voor te zorgen dat er voldoende voedsel en verzorging voor je olifant beschikbaar is.

Ik wil een olifant adopteren

 

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over