En delfin i det vilda

7 leugens over dolfijnen in dolfinaria

Nieuws

Wereldwijd leven 3.000 dolfijnen in gevangenschap voor het vermaak van mensen. Deze dolfijnen zijn onderdeel van een miljardenindustrie die in stand wordt gehouden door leugens die dolfinaria en reisorganisaties vertellen aan toeristen. We nemen je mee in de zeven meest gehoorde leugens.

1. Dolfinaria zeggen: 'Een bezoek aan een dolfinarium is een leerzaam en leuk familie uitje' 

Het zien van dolfijnen in gevangenschap is geen educatieve ervaring. Wat je ziet zijn afgerichte dieren die in gevangenschap kunstjes opvoeren in ruil voor dode vis.

Niet alleen is dit geen leven voor dolfijnen, maar met een bezoek aan een dolfinarium leren we onze kinderen ook dat het prima is om de vrijheid van wilde dieren te ontnemen.

 

niet_voor_fondsenwerving1

2. Dolfinaria zeggen: 'Dolfijnen in gevangenschap zijn geen wilde dieren'

Ook een dolfijn die in gevangenschap is geboren is een wild dier. Dolfijnen zijn niet aangepast aan een leven in gevangenschap.  Dolfinaria kunnen deze wilde dieren nooit de ruimte, vrijheid en verrijking bieden die ze nodig hebben.

Deze dieren verdienen bescherming in het wild, geen leven in gevangenschap in kleine, kale tanks.

 

dolfijn_header_0

3. Dolfinaria zeggen een belangrijke bijdrage te leveren aan onderzoek en soortbehoud

Tuimelaars worden niet met uitsterven bedreigd; de soort komt wereldwijd in grote getalen voor. Er zijn daarom geen speciale programma’s nodig voor behoud van de soort.

In de laatste 50 jaar zijn er minder dan 40 dolfijnen vrijgelaten in het wild. Daarnaast kunnen de meeste dolfijnen die in gevangenschap zijn geboren nooit worden vrijgelaten in het wild. Ondanks hun wilde instincten hebben zij nooit geleerd om te jagen en overleven op open zee.

Veel onderzoek in dolfinaria is gericht op het verbeteren van de (medische) zorg en voortplanting van dolfijnen in gevangenschap, hiermee zijn dolfijnen in het wild niet geholpen, dit houdt gevangenschap enkel in stand. Wel heeft onderzoek keer op keer vast gesteld hoe intelligent en sociaal de dieren zijn en moeten we onze opvattingen over dolfijnen in gevangenschap met die kennis in ons achterhoofd herzien. Laat je niet misleiden. Dit is entertainment, geen wetenschap.

 

1010617_3

4. Volgens dolfinaria willen dolfijnen contact met mensen

Dolfijnen zijn nieuwsgierige en intelligente dieren. In het wild zullen sommige dolfijnen de aanwezigheid van mensen interessant vinden en zullen dichterbij komen. Dit doen ze op eigen initiatief en uit vrije wil, niet alle dieren hebben hier behoefte aan.

Dit is anders in gevangenschap. Met dode vis worden ze afgericht om kunstjes te doen, kusjes te geven of toeristen door het water te trekken. Dit doen ze niet omdat ze dit willen, maar omdat ze werken in ruil voor vis.  

Dolfijnen bouwen zeker een band op met hun trainers, maar doen dit niet uit vrije wil.

 

niet_voor_fondsenwerving5

5. Dolfinaria: 'Dolfijnen treden graag op'

Dolfijnen in gevangenschap volgen niet hun droom om entertainer te worden, ze doen hun werk: kunstjes in ruil voor vis.  

De show is wellicht een doorbreking van hun saaie dag in een kale omgeving, maar alles aan de show is onnatuurlijk voor een dolfijn. Muziek knalt uit de boxen, de dieren worden door trainers gebruikt als surf- of springplank en tijdens de lichtshow werpen dolfijnen zich op de kant.

Het ziet er wellicht uit alsof dolfijnen lachen, maar laat je niet misleiden. Dit is enkel de vorm van hun kaak.

 

niet_voor_fondsenwerving_5

6. Dolfinaria: 'Dolfijnen in gevangenschap zijn vrolijk en gezond'

Dolfijnen in gevangenschap leven niet perse korter dan hun soortgenoten in het wild, maar de kwaliteit van hun lange leven is beroerd. Het sterftepercentage van de kalfjes geboren in gevangenschap ligt hoog; 14% overleeft de eerste maand niet. 

Gevangen dolfijnen raken verveeld, lusteloos en zwemmen eindeloos in cirkels. Sommige worden agressief en vallen andere dolfijnen aan. Daarnaast kauwen ze vaak op de randen van hun tank. Ze hebben last van het chloor, de overmatige blootstelling aan zonlicht in de ondiepe tanks (als ze al worden blootgesteld aan daglicht) en raken overprikkeld door de harde geluiden van schreeuwende toeristen en muziek.

Er zijn zelfs verhalen bekend van dolfijnen die zelf ervoor kozen om te stoppen met ademhalen.

 

niet_voor_fondsenwerving_2

7. Volgens dolfinaria bootsen zijn een natuurlijke omgeving na

De zee en een tank kun je niet met elkaar vergelijken.

Dolfijnen in het wild zwemmen tientallen kilometers per dag, in een oceaan vol andere dieren, planten en eindeloze variatie. De tanks waarin ze in dolfinaria worden gehouden zijn 200.000 keer kleiner dan hun natuurlijke leefomgeving en zijn volledig kaal zodat de dieren goed te zien zijn voor bezoekers.  

In het wild leven ze samen met hun families in grote, natuurlijke groepen. In gevangenschap daarentegen worden ze gescheiden van hun familie. Kalfjes worden op te jonge leeftijd weggehaald bij hun moeder. Ze leven samen met soortgenoten die ze niet kunnen kiezen of ontwijken. Dit leidt vaak tot agressief gedrag, stress en depressie.

Waar zou jij liever leven?

Stop dolfijnenleed

Deze zeven leugens houden dolfinaria en daarmee dolfijnenleed in stand. Laat je niet misleiden door de lach van een dolfijn en mooie praatjes van dolfinaria en reisorganisaties. Vraag reisorganisaties zoals Expedia Group om te stoppen met het aanbieden van dolfijnenattracties. En zorg er samen met ons voor dat dit de laatste generatie in gevangenschap is.

Teken de petitie

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over