Varken in de zon

8 redenen om minder vlees en zuivel te eten

Nieuws

Move over Dry January, hello Veganuary! Veganu-watte? In januari gaan verstokte vleeseters, flexitariërs, pescotariërs, vegetariërs en wat al niet meer aan ‘tariërs’ de uitdaging aan: een maand lang plantaardig eten. We snappen dat een volledig plantaardig dieet wellicht (nog) een stapje te veel is. Daarom inspireren we je graag om in ieder geval wat minder vlees en zuivel te eten.

Hoewel World Animal Protection geen veganistische of vegetarische organisatie is, hebben we wel alles te maken met de gevolgen van vlees- en zuivelconsumptie. Minder dierlijke producten eten helpt talloze dieren een leven vol ellende te besparen. En dat is waar wij voor gaan; een wereld waarin dieren een fijn leven kunnen leiden.

kip, vee-industrie, convenant, beleggen

Een fijn leven voor dieren: dat is waar wij voor gaan.

Volledig plantaardig eten is een geweldige manier om het leven van veel dieren te verbeteren, maar dat is voor consumenten wellicht een ontmoedigende opgave. Bij World Animal Protection zien we het dan ook niet zwart-wit. We zijn ervan overtuigd dat we gezamenlijk een grote impact kunnen maken door kleine individuele veranderingen. Deze 8 redenen om minder vlees en zuivel te eten liegen er niet om en bieden een extra steuntje in de rug:

  1. Het helpt dieren in de vee-industrie…

Van de meer dan 70 miljard dieren die wereldwijd jaarlijks worden gefokt, brengen 50 miljard hun leven door op intensieve veehouderijen. Ze worden er meer als machines behandeld dan als levende, voelende dieren. Ze hebben een kort, ellendig leven en worden vaak opgesloten in kooien, kratten of hokken, waardoor ze geen kant op kunnen en hun natuurlijke gedrag niet kunnen uiten. Het verminderen van je vlees- en zuivelconsumptie maakt dus een enorm verschil in het leven van deze dieren, en maakt de weg vrij naar een duurzamere voedselketen.

  1. …en het beschermt dieren in het wild

Het landgebruik om veevoer te verbouwen neemt nu meer dan een derde van het aardoppervlak in beslag. Dat betekent dat er een enorm stuk aan leefgebied van wilde dieren is verdwenen. Geen wonder dat we diersoorten in een alarmerend tempo verliezen. Experts waarschuwen zelfs dat er een massaal uitsterven op komst is. Door minder vlees en zuivel te eten, help je dieren in het wild te beschermen tegen het lot van de al uitgestorven Balinese tijger.

  1. Het bespaart water

Van al het water dat we gebruiken is 85% nodig voor ons eten en drinken, stelt het Voedingscentrum. Dierlijke producten dragen het meest bij: veehouderijen verbruiken zeer veel water. Zo is er 15.000 liter water nodig is om één kilo rundvlees te produceren. 15.000 liter! Voor een kilo varkensvlees is 6.000 liter water nodig en voor een kilo kaas 5.000 liter. Minderen met vlees en kaas helpt dus om water te besparen.

  1. Het helpt klimaatverandering tegen te gaan

De vee-industrie is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering en ontbossing. De sector stoot meer broeikasgassen uit dan al het transport van de wereld bij elkaar. Het eten van minder vlees en zuivel is daarmee dé manier om de doelen van het Parijse Klimaatakkoord te bereiken. Draag dus je steentje bij om klimaatverandering tegen te gaan door simpelweg te minderen met vlees en zuivel.

  1. Het zorgt voor een betere gezondheid

Talloze onderzoeken tonen de voordelen aan van het eten van planten ten opzichte van dierlijke eiwitten. Van het verminderen van het aantal kankergevallen en hartaandoeningen tot een langere algehele levensduur. Door meer plantaardig voedsel te eten, verbeter je je eigen gezondheid.

  1. Het helpt honger te bestrijden

Er zijn bijna een miljard mensen die geen toegang hebben tot goed voedsel en water op de wereld. Hoe leg je die mensen uit dat er om één kilo rundvlees te produceren, 14,52 kilogram graan nodig is? Graan dat we zelf ook kunnen consumeren? Het is zo duidelijk als wat: door minder vlees te eten, help je om voedselverspilling door de vee-industrie tegen te gaan.

  1. Het geeft een signaal af aan investeerders en financiële instellingen

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren en beleggen in de vee-industrie. De vlees- en zuivelproductie is een stabiele keten. Eentje waar veel geld in omgaat en waar veel geld in te verdienen valt. Zolang de vraag naar vlees en zuivel groot is, levert deze industrie veel geld op. Hoe minder vlees en zuivel je dus eet, hoe minder geld de industrie oplevert en hoe minder er in de vee-industrie wordt geïnvesteerd.  

  1. Het is makkelijk en lekker

Plantaardig eten is toegankelijker dan ooit. Er zijn talloze plantaardige opties voor melk, burgers, eieren, kaas en yoghurt. De schappen in de supermarkt staan er vol mee, en tegenwoordig kun je ook bij veel restaurants terecht voor een vegetarische en plantaardige hap. Zelfs fastfoodketens bieden een vega(n)burger aan. Handig toch?

kip, vee-industrie, convenant, beleggen

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om diervriendelijker te eten? We helpen je graag op weg met onze tips:

Tips om diervriendelijk te eten

Meer over