Kersttrui

80 procent eet vlees met kerst, maar wij gaan aan het Kerstdiernee

Nieuws

Er komen steeds meer vegan restaurants en de supermarktschappen liggen steeds voller met vegaburgers en havermelk, maar toch kiezen veel mensen tijdens de feestdagen voor vlees. Bij maar liefst 80 procent van de Nederlanders ligt met kerst vlees op het bord, blijkt uit onderzoek door DirectResearch. Met ons jaarlijkse Kerstdiernee willen we daar verandering in brengen.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts vier procent van de Nederlanders met kerst vegetarisch of plantaardig eet. Zestig procent van de ondervraagden geeft aan vlees en vis lekkerder te vinden, en dat een vleesgerecht ‘nu eenmaal bij een kerstdiner hoort’. Toch vindt bijna de helft van Nederland het niet erg als iemand anders ze een plantaardig kerstdiner zou voorschotelen (46 procent), en dat een kerstdiner ook vegetarisch zou kunnen (45 procent).  

Goede foute kersttrui
Ook World Animal Protection juicht een plantaardig ‘Kerstdiernee’ toe. De dierenbeschermingsorganisatie deelt tips voor plantaardige kerstmenu’s en verkoopt een ‘goede foute kersttrui’ voor een statement aan de kerstdis. 

Vervang de traditionele kerstgerechten

Julia Bakker, onze campagnemanager Dieren in de veehouderij: ‘Terwijl wij gezellig aan het kerstdiner zitten, brengen miljoenen dieren in Europa hun kerst door in veel te krappe kooien of megastallen, omdat mensen graag vlees willen eten. Het is tijd voor verandering. Een plantaardig kerstdiner is niet alleen beter voor het dierenwelzijn; het is minstens zo lekker, gezonder én beter voor het klimaat. Het past veel beter bij de kerstgedachte dan een dood dier op je bord.’

De flexitariër
De organisatie vindt het mooi om te zien dat ruim twee derde van de flexitariërs open staat voor een vegetarisch of plantaardig kerstdiner, tegenover een kwart van de vleeseters. Flexitariërs zouden sneller zelf een kerstdiner zonder vlees bereiden, en eerder voor vegetarische opties gaan. Bij de keuze tussen een plantaardig en vlees- of visgerecht kiezen zij eerder voor een vegaburger (53 procent) dan een varkensrollade (47 procent), en eerder paddenstoelenragout (57 procent) dan een garnalencocktail (43 procent). Veelbelovend, vindt Bakker: ‘De flexitariër kan het verschil maken deze kerst. Ik daag hen graag uit om ook tijdens kerst aan hun idealen te denken. En daarmee aan de dieren.’ 

Heb je nog inspiratie nodig voor een diervriendelijk kerstgerecht? Of wil je razendsnel die foute kersttrui scoren? 

Kerstdiernee  of Kersttrui

Varken in de sneeuw
Meer over