img_9788

Aan de slag in Constanţa

Nieuws

Roemenië is een lastig land om te bezoeken wanneer je van honden houdt.

Door het aantal zwerfhonden die je op straat tegenkomt breekt je hart. Ze vechten, lopen soms mank en moeten overleven op straat, niet wetende of ze die dag te eten hebben of morgen nog leven. De littekens op hun magere lichamen wijzen op een leven zonder liefde, zonder opvoeding en zonder zorg. Aangezien de meeste pups die op straat geboren worden niet overleven, bestaat de meerderheid van de zwerfhonden uit dieren die ooit een eigenaar hebben gehad maar zijn afgedankt en op straat gegooid als ongewenst afval. Dit zijn de zwerfhonden die World Animal Protection wil proberen te redden in Constanţa.

Met de steun van meer dan 68.000 handtekeningen (ontzettend bedankt voor het tekenen!) gaan we de burgemeester van Constanţa vragen om het beleid van ‘vangen en doden’ te stoppen en snel te beginnen met een aanpak van diervriendelijke controle van de hondenpopulatie. We hebben al veel lokale media-aandacht gekregen op onze komst. Het is een geweldig gevoel dat we samen met onze supporters in staat zijn om de vergeten zwerfhonden een stem te geven, en met de hulp van de Roemeense media het onderwerp aan de orde te stellen.

Het is een drukke dag op het kantoor van onze partnerorganisatie 'Save the Dogs' in Cernavodă. Morgen hebben we een afspraak in het kantoor van de burgemeester. We bereiden onze ontmoeting goed voor: wat is de beste strategie? En welke concrete veranderingen zullen we adviseren die de stad zo spoedig mogelijk moet doorvoeren? Tijdens de vergadering gaat de telefoon continu: journalisten die graag onze persconferentie willen bijwonen. Wanneer we tijdens de lunch een wandeling maken, komen we direct een kleine zwarte zwerfhond tegen. Hij is vriendelijk, maar duidelijk erg bang voor mensen. Hoewel hij zichtbaar honger heeft, is hij te angstig om het hondenvoer te eten dat we naar hem gooien. Het is duidelijk dat, volgens zijn ervaring, de mens niets goeds brengt. Hij loopt weg met een lege maag.

street_dog_cernavoda_romania1

Redt me alstublieft

We rijden naar hondenopvang 'Footprints of Joy', een opvang van Save the Dogs dat door World Animal Protection wordt ondersteund. Hier zitten meer dan 400 honden die van de straat zijn gered en nu wachten op een nieuw thuis - de meeste van hen buiten Roemenië. We gaan van kooi tot kooi, en iedere hond probeert aandacht en genegenheid van ons te krijgen. De honden proberen onze handen te likken door het hek en vangen onze ogen met een blik die zegt "kies mij, redt me alstublieft”.

Alle honden zijn mooi, vriendelijk en gedragen zich goed, maar toch werden ze verlaten, waarna ze in het asiel terecht kwamen. In het quarantaine gedeelte zitten drie pups met de speelse energie van jonge honden te wachten op een betere toekomst. Daarnaast zit een misbruikte witte hond die net is binnengebracht. Hij heeft een oog verloren en met het overgebleven oog kijkt hij ons met zo'n verdriet aan, dat ons hart breekt.

puppies_save_the_dogs_romania
  

We bezoeken het deel waar de dieren worden gesocialiseerd. Hier worden de honden voorbereid voor adoptie. We worden aangemoedigd om met twee van de honden te spelen, zodat ze leren dat niet alle mensen onvriendelijk zijn. Annie, een kleine dakloze hond, geniet er ontzettend van, het lijkt wel de grootste schat ter wereld. Een goede manier om ons bezoek af te ronden. Haar kleine kwispelende staart is een bemoedigend teken dat er hoop is op een betere toekomst. Met de hulp van onze supporters, reddende dierenorganisaties, de Roemeense autoriteiten en uiteindelijk het Roemeense volk. Na dit bezoek voelen we ons klaar en voorbereid om voor de honden te strijden tijdens de bijeenkomst morgen op het kantoor van de burgemeester. We laten ze niet in de steek.

one_eyed_dog_-_save_the_dogs_romania1
A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over