olifant

Aantal olifanten in toeristenindustrie stijgt sterk

Nieuws

Het aantal olifanten in gevangenschap voor vermaak van toeristen in Azië stijgt sterk. In Thailand is het aantal zelfs met 30% toegenomen in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit ons onderzoek naar olifanten gebruikt voor ritten en shows in Azië.

We bezochten 220 locaties in zes Aziatische landen waar olifanten in gevangenschap leven voor vermaak van toeristen. Het welzijn van bijna 3.000 olifanten is beoordeeld en de resultaten zijn zorgwekkend. Onze collega Karin Bilo vertelt: “77% van de olifanten in gevangenschap hebben een verschrikkelijk leven in onacceptabele omstandigheden.”

Cijfers uit het onderzoek

  • Het onderzoek richtte zich op bijna  220 toeristenparken in Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos en Cambodja. Cijfers zijn vergeleken met een onderzoek van 5 jaar eerder.
  • De behandeling van 77% van de olifanten is beoordeeld als “onacceptabel”.
  • Het aantal olifanten in gevangenschap voor toerisme in Thailand is gestegen van 1.688 naar 2.198. Dit is niet te verklaren door natuurlijke geboorte en sterfte onder de olifanten in gevangenschap.
  • De stijging is vooral te zien in de parken met de slechtste omstandigheden voor olifanten.
  • De cijfers tonen aan dat olifanten nog altijd uit het wild worden gehaald, terwijl het dier met uitsterven wordt bedreigd; toerisme heeft een negatieve impact op een populatie die al onder druk staat.

Het complete (Engelstalige) onderzoek lees je hier.

Omstandigheden

Olifanten worden gestroopt, mishandeld en een leven lang ingezet voor shows of ritten. Ze zitten opgesloten of geketend in kleine verblijven. Er is sprake van harde muziek en grote groepen toeristen die dichtbij komen, terwijl de olifanten vastzitten aan kettingen korter dan drie meter. Het voedsel is slecht en de veterinaire zorg zeer beperkt. Alle parken die olifantenritten en/of shows aanbieden scoren onvoldoende. “Dus als je een rit maakt of een show bezoekt, zit je als toerist zeker fout”, zegt Bilo.

Olifanten uit het wild

Na een verbod op de commerciële houtkap in Thailand, belandden veel olifanten in de toeristensector. 30 jaar na het verbod leeft een groeiend aantal olifanten in gevangenschap; het gaat al lang niet meer alleen om de populatie olifanten uit de bosbouw. Bilo: “Het toerisme is nu verantwoordelijk voor het gevangen houden van olifanten. Olifanten worden in gevangenschap geboren en uit het wild gestroopt om een leven lang toeristen te vermaken.”

Loretta Schrijver in Thailand

TV-presentatrice Loretta Schrijver bezocht met ons vorige maand meerdere parken in Thailand en is geschokt: “Ik zag olifanten die eindeloos rondjes op asfalt lopen, met toeristen op hun rug, terwijl hun poten en rug daar absoluut niet op gebouwd zijn. En olifanten die trucjes doen tijdens een show. Dat doen ze alleen maar omdat ze op brute wijze zijn afgericht en hun wil is gebroken.”

Bewustwording Nederland

Het aantal Nederlanders dat zich bewust is van het leed achter het toeristisch vermaak stijgt. Uit representatief onderzoek van TNS blijkt dat nog altijd 26% van de Nederlanders een olifantenrit ‘acceptabel’ vermaak vindt (drie jaar eerder was dit nog 39 procent). Loretta Schrijver: “Dat betekent dat we dit verhaal moeten blijven vertellen. En niet alleen over die arme olifanten: het toeristisch vermaak met álle wilde dieren moet zo snel mogelijk stoppen.”

We voeren de komende maanden campagne om aandacht te vragen voor wilde dieren in het toeristenentertainment. Lees hier meer over de campagne.

Het aantal olifanten in gevangenschap voor toerisme in Thailand is gestegen van 1.688 naar 2.198.

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over