onderzoek, onderzoeksteam

Achter de schermen bij ons onderzoeksteam

Nieuws

Ons hardwerkende onderzoeksteam is cruciaal voor wereldwijde campagnes om dierenleed tegen te gaan. Het team verzamelt en analyseert alle informatie en het bewijs tegen dierenmishandeling. We lopen een dag mee met Liam Slattery, hoofd van dit toegewijde team.

* Vanwege lopende onderzoeken en de veiligheid van onze medewerkers zijn enkele namen en details in het artikel veranderd.

7:30 uur

De dag begint met een telefoontje met Patrick, de onderzoeksmanager van ons team, die in ons kantoor in Nairobi aan het werk is. Ik wil graag zijn mening horen over exclusief videobewijs dat we ontvingen over de pluimvee-industrie in Europa. De video’s zijn anoniem gefilmd en met ons gedeeld vanwege grote bezorgdheid over het welzijn van de kippen; volgens de afzender hebben de dieren afgelopen zomer enorm geleden door de hitte. We moeten precies uitzoeken hoe de omstandigheden invloed hebben gehad op de gezondheid van de kippen. Ik weet zeker dat Patrick dit nauwkeurig en wetenschappelijk kan analyseren, en mij op deze manier kan helpen.

Patrick komt met een interessante eerste conclusie: de video’s zijn gemaakt in een van de warmste Europese zomers ooit, maar toch blijkt dat sommige kippen onder veel te lage temperaturen hebben geleefd. De pluimveehouderijen waren juist veel te koud; de kuikens zitten wanhopig en noodgedwongen tegen elkaar aangedrukt om warm te blijven. Het toont hoe ongeschikt de leefomstandigheden zijn voor vleeskuikens, die worden gefokt om snel te groeien onder extreme omstandigheden. Voordat ik Patrick vraag een kijkje te nemen naar de andere video’s, maak ik een aantekening om het campagneteam van onze internationale campagne Change for Chickens zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van deze gruwelijkheden.

1022175

Ons onderzoeksteam onderzoekt misstanden bij pluimveehouderijen. 

8:30 uur

Na het telefoongesprek met Patrick scan ik de mails van wereldwijde contacten en bronnen. Wellicht zijn er nog interessante updates, informatie of tips binnengekomen over de onderzoeken waar we op dit moment aan werken. In mijn mailbox vind ik al snel een bericht van een wethandhavingscontact uit Zuid-Amerika over illegale handel in wilde dieren. Ik stuur de belangrijkste informatie door naar Nic, onze onderzoeksadviseur. Hij leidt in Suriname al een tijdje het veldwerk voor deze campagne. Hoewel Nic de gegevens over de afzender nooit zou doorsturen, verwijder ik toch zorgvuldig alle informatie die onze bron eventueel zou kunnen identificeren. Je weet het nooit; het zou altijd kunnen dat de mails in verkeerde handen terechtkomen – je kunt niet voorzichtig genoeg zijn met dit werk. Na de rest van mijn berichten te hebben bekeken, check ik nog snel even mijn reistas om te controleren of ik echt alles bij me heb. Ik ga nu naar het hoofdkantoor in Londen, maar later vandaag vlieg ik naar Nairobi.

9:30 uur

Op kantoor in London heb ik een vergadering met het campagneteam van Sea Change en onze communicatie-collega's. We bespreken de eerste versie van een campagnefilm met beeldmateriaal dat ik vorig jaar in Indonesië heb verzameld. Tijdens deze reis filmde ik een lokale vissersgemeenschap die een systeem testte om te voorkomen dat vissers hun netten verliezen en zodat vistuig sneller opgespoord kan worden. Dit soort video’s kunnen beleidsmakers overtuigen en op die manier zorgen voor een toename van publieke steun voor onze campagnes. Sea Change vermindert de impact die spookvistuig heeft op onze oceanen en de dieren die daarin leven. 

De campagnefilm wordt over een paar weken getoond op een belangrijke conferentie over visserij. Ik ben zeer tevreden over het eindresultaat; het is geweldig om beleidsmakers met deze film te overtuigen het probleem rond verloren en gedumpte visnetten aan te pakken. Het motiveert vooral om onderdeel te kunnen zijn van zo’n positief project: een samenwerking tussen lokale gemeenschappen in Indonesië.

1020929

De samenwerking met lokale gemeenschappen in Indonesië, is een positief project waar Liam trots op is. 

12:30 uur

Rond het middaguur heb ik een afspraak met een contact van een bedrijf dat documentaires maakt. De Amerikaanse filmmaker is wellicht geïnteresseerd om een locatie te onderzoeken waar wilde dieren worden gebruikt in de toeristische industrie. We praten over de mogelijkheden – hoe de samenwerking zal verlopen en hoe het World Animal Protection kan helpen met onze campagne Wildlife – Not entertainers. We spreken af om later nog eens bij elkaar te komen als we het voorstel besproken hebben met onze collega’s en als het eerste onderzoek heeft plaatsgevonden. Dit soort samenwerkingen zijn heel belangrijk om onze boodschap over te brengen naar een groter publiek. 

14:00 uur

Terug op kantoor heb ik een videogesprek met Nic. Hij heeft in Suriname onderzocht hoe ara’s legaal en illegaal worden gevangen. Nic heeft opgemerkt dat er te weinig toezicht is op de handel, waardoor de dieren illegaal gevangen kunnen worden en vervolgens als 'legaal' worden verkocht.

Met deze informatie kon ons beleidsteam al zorgen voor een daling in het aantal wilde dieren die legaal gevangen mogen worden uit het wild. Het team presenteerde de bevindingen van dit onderzoek tijdens een CITES-bijeenkomst (Convention on International Trade in Endangered Species). Zulke vergaderingen zijn erg belangrijk; zo kunnen we onze impact vergroten en ook een podium bieden aan ons werk voor het welzijn van andere diersoorten.

1019526_0

We doen onderzoek naar de wildvangst van ara's. 

15:30 uur

Eyob, een andere onderzoeksadviseur, brengt verslag uit van de vergadering met ons wereldwijde team over de campagne Wildlife – Not Medicine. Hij vertelt me over de potentiele nieuwe onderzoeken die zijn besproken. We gaan ons waarschijnlijk richten op de stroperij en smokkel van grote katachtigen voor de illegale handel in 'medicijnen'. Dit wordt nog een hele uitdaging, maar het team is erg enthousiast om dit probleem aan te pakken.

16:00 uur

Het is tijd om naar het vliegveld te gaan. Morgen bezoek ik het kantoor in Nairobi voor onze campagne Animals in Farming. Een geweldige kans om het Afrikaanse team te ontmoeten en ze aan het werk te zien. Veel vergaderingen en gesprekken verlopen via Skype of de telefoon om reiskosten te beperken, dus het is altijd extra waardevol om persoonlijk contact te hebben.

Op het kantoor in Nairobi zal ik ook Patrick opzoeken, zodat ik nog meer feedback kan krijgen op video's van de kippen, die we vanochtend bespraken.

Enthousiast over de kansen die komende dagen zullen brengen, stap in de metro bij Russel Square; het dichtstbijzijnde metrostation en de eerste stap van mijn reis.

Terwijl je dit leest, zijn Liam en ons onderzoeksteam hard aan het werk om het leven van dieren over de hele wereld te verbeteren. We kunnen jullie niet genoeg bedanken voor jullie steun, om dit mogelijk te maken. 

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over