Vaquita's bedreigd door spooknetten

Actie tegen spooknetten voor vaquita's

Nieuws

Wereldwijd leven er nog maar 23 vaquita’s. Daarmee zijn zij een van de meest bedreigde diersoorten. Samen met andere organisaties doen we ons best om te voorkomen dat deze bruinvissoort uitsterft.

De grootste bedreiging voor vaquita’s is de illegale visserij in hun leefomgeving, de Golf van Californië in Mexico. Vissers gebruiken netten om illegaal te vissen op totoaba, ook een beschermde vissoort. Totoaba is erg gewild in China omdat de vissoort wordt verwerkt in traditionele Chinese medicijnen. Als het visseizoen is afgelopen, laten vissers hun netten achter in de oceaan. Het gevolg hiervan is dat andere zeedieren, zoals de vaquita, verstrikt raken in de netten en omkomen.

Samen andere organisaties, zoals het International Committee for the Recovery of the Vaquita (CIRVA) en Monterey Bay Diving, proberen we de laatste vaquita’s te beschermen. Met sonartechnologie worden de netten opgespoord en uit het water gevist. Zo werd er in mei meer dan 5000 vierkante meter aan netten uit de oceaan gehaald en hebben we tussen september en oktober weer in die omgeving gemonitord en netten uit het water gehaald. We kunnen alleen maar afwachten wat het nieuwe visseizoen aan spooknetten zal brengen.

Samen met CIRVA en Monterey Bay Diving werken wij aan het beschermen van vaquita's in Mexico. 

Pascal de Smit, directeur van World Animal Protection Nederland zegt:

“Spooknetten die achterblijven na illegale vissersactiviteiten hebben ervoor gezorgd dat de vaquita bijna is uitgestorven. Er is een sprankje hoop dat we deze ernstig bedreigde dieren met innovatieve oplossingen kunnen redden. Het vinden en weghalen van de netten is cruciaal om een veilig leefgebied te creëren voor de vaquita. We hopen dat de Mexicaanse overheid doorgaat met het beschermen van dit dier en zijn leefomgeving.”

Sea Change

Niet alleen vaquita’s raken verstrikt in achtergelaten spooknetten. Jaarlijks overlijden er miljoenen zeehonden, zeeleeuwen, walvissen, vogels, vissen en schildpadden door 640.000 ton spookvistuig dat nog altijd in onze oceanen drijft. Met onze campagne Sea Change willen we spooknetten uit de oceanen verwijderen en verstrikt geraakte dieren redden. 

Lees hier meer over onze Sea Change campagne. 

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over