Dezenas de golfinhos em alto mar, em Algoa Bay, na África do Sul

Algoa Bay in Zuid-Afrika wordt prestigieuze Whale Heritage Site

Nieuws

Het Zuid-Afrikaanse Algoa Bay is bekroond tot Whale Heritage Site. Dit maakt Zuid-Afrika het enige land ter wereld met twee geaccrediteerde locaties om dolfijnen op een verantwoorde manier te spotten.

Algoa Bay voegt zich bij de vier andere Whale Heritage Sites die al bestaan: Hervey Bay in Australië, Tenerife-La Gomera in het zuidwesten van Tenerife, Dana Point in Californië en de Bluff in Durban, ook in Zuid-Afrika. Met de bekroning tot Whale Heritage Site biedt Algoa Bay de reisindustrie een duurzaam alternatief voor het spotten van walvisachtigen (walvissen, dolfijnen en bruinvissen).

Een betere manier om dolfijnen te spotten

Toeristen die op zoek zijn naar een verantwoorde bestemming om walvissen en dolfijnen te bewonderen, weten dat ze bij een Whale Heritage Site op het goede adres zijn. Bij deze bestemmingen kunnen ze dieren in hun natuurlijke habitat zien, op een authentieke en respectvolle manier.

Nick Stewart, Global Head of Campaigns bij World Animal Protection:

‘De benoeming van Algoa Bay als nieuwe Whale Heritage Site is enorm belangrijk voor de bescherming van wilde dieren in Zuid-Afrika. Het is een haalbaar, duurzaam alternatief voor wrede attracties waar dolfijnen in gevangenschap leven en andere amusementsactiviteiten in het wild. Algoa Bay zal helpen om touroperators in de schijnwerpers te zetten die toeristen een geweldige ervaring bieden om walvissen en dolfijnen in het wild te zien, waar ze thuishoren, terwijl ze het welzijn van de zeedieren beschermen.’

Llyod Edwards, eigenaar van The Baywatch Project en lid van de stuurgroep van Algoa Bay, sluit zich daarbij aan:

‘Door een Whale Heritage Site te worden, zullen bezoekers van Algoa Bay een bestemming ervaren die het natuurlijke erfgoed eert, het zeeleven beschermt en een band tussen bewoners en dieren opbouwt. Naast de mogelijkheid om zeezoogdieren in de oceaan te spotten, zal Algoa Bay ook onderwijs en kennis aan zowel toeristen als de lokale bevolking bieden.’

Algoa Bay i Sydafrika er udnævnt til Whale Heritage Site

Dolfijnen op een verantwoorde manier spotten doe je in Algoa Bay, Zuid-Afrika. Credit: Raggy Charters

Een uniek thuis voor dolfijnen

Port Elizabeth, waar Algoa Bay ligt, is een verborgen Zuid-Afrikaans juweel om walvissen, dolfijnen en andere dieren in het wild te spotten. De baai ontvangt seizoensgebonden bezoeken van verschillende soorten walvissen en bultruggen. Ook hebben ze de grootste broedkolonie Afrikaanse pinguins ter wereld. En vele dolfijnensoorten zwemmen in het gebied rond, zoals een enorm aantal tuimelaars. Op zee kun je scholen van tot wel maximaal 800 individuen van deze dolfijnensoort tegenkomen. Een langdurig wetenschappelijk onderzoeksproject dat sinds de jaren negentig loopt, schat dat er ongeveer 30.000 tuimelaars in het gebied wonen.

Algoa Bay i Sydafrika er udnævnt til Whale Heritage Site

Ook verschillende walvis- en bultrugsoorten zwemmen in de baai rond. Credit: Lloyd Edwards / Raggy Charters

Accreditatievereisten

Whale Heritage Sites zijn onderdeel van een wereldwijd accreditatieprogramma dat is ontwikkeld door de World Cetacean Alliance, met ondersteuning van ons. De accreditatie erkent de toewijding van een bestemming om dolfijnen en andere walvisachtigen te respecteren. Om in aanmerking te komen voor een Whale Heritage Site, moeten bestemmingen voldoen aan vastgestelde criteria, die gaan over:

  • Het respectvol samenleven tussen mens en dier
  • Milieu-, sociale en economische duurzaamheid
  • Onderzoek, educatie en bewustwording

Om aan de criteria te voldoen moeten bestemmingen informatie delen over de lokale walvisachtigen, inclusief hun status, aantallen, biologie, leefomgeving, gedrag en welzijn.

Een nieuwe toekomst voor toerisme

Nu op reis gaan langzaamaan weer mogelijk lijkt te worden, krijgen steeds meer mensen weer de kans om walvisachtigen te spotten. Dat gebeurt lang niet altijd op een verantwoorde manier. Maar deze dieren zijn het indrukwekkendst als ze wild en vrij in de oceaan zwemmen. Onderneem daarom alleen een activiteit met walvissen en dolfijnen als je de dieren op een respectvolle manier kunt bekijken. Toeristen die Algoa Bay (of één van de andere World Heritage Sites) bezoeken, zijn daar in ieder geval van verzekerd.

Algoa Bay i Sydafrika er udnævnt til Whale Heritage Site

Enkele gelukkige toeristen hebben de dolfijnen in Algoa Bay al gespot. Credit: Raggy Charters

12/07/2021

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over