hondsdolheid

Angst voor hondsdolheid: het verhaal van Alhaji Masaray

Nieuws

Alhaji Masaray fietste nietsvermoedend door de straten van Freetown in Sierra Leone toen een hond hem plotseling beet. Waar hij al zijn hele leven bang voor was, gebeurde.

Alhaji groeide in Sierra Leone op met het idee dat een hondenbeet fataal is: als een hond je bijt, krijg je hondsdolheid. En hondsdolheid is altijd dodelijk voor mens en dier. Daarom schrok Alhaji gigantisch toen hij tijdens het fietsen werd gebeten door een hond. Alhaji: 'Het bloed stroomde over mijn voet. Ik ging naar de apotheek, waar ze me een tetanusinjectie gaven. Daarna besloot ik ook nog voor behandeling naar een arts te gaan, omdat ik bang was voor hondsdolheid. Daar gaven ze me nog twee prikken.'



Die injecties – ruim zeven euro – moest Alhaji uit eigen zak betalen. Geen kleinigheid voor iemand in Sierra Leone. Nog ernstiger: nergens kreeg hij een serum tegen hondsdolheid – terwijl dat van levensbelang is als iemand is gebeten door een hond. Gelukkig bleek deze hond geen hondsdolheid te hebben en liep het goed af voor Alhaji. 



still_4

Alhaji Masaray werd gebeten door een hond en vertelt over het belang van vaccinaties. 

Bang voor honden

Wel zit de schrik er goed in. Alhaji: 'Ik ben bang voor honden, omdat het er zoveel zijn. Ik ben bang voor hondsdolheid.' Deze angst is niet gek, als je bedenkt dat er wereldwijd elk jaar bijna 60.000 mensen sterven aan de ziekte.



Helaas worden veel honden afgemaakt na incidenten zoals deze. 'Als de jonge jongens in deze stad horen dat een hond iemand heeft gebeten, maken ze hem af. Ze gaan er net zo lang achteraan, tot ze hem hebben en kunnen doden.' Alhaji vertelt dat hij ook wilde dat deze hond afgemaakt zou worden: 'De eigenaar smeekte mij om dit niet te doen, omdat het hun waakhond was. Hij beschermt ze tegen dieven. Toen heb ik besloten het niet te doen.'



Het probleem is dat de hond, die vaker mensen aanvalt en bijt, ook geen vaccinatie kreeg na het incident. Zo blijft hij een gevaar vormen. De kans op herhaling is groot. Dan kan het zijn dat het dier in die tijd toch hondsdolheid heeft opgelopen. 



Registratie en vaccinatie

Door incidenten zoals deze worden honden in Freetown als probleem gezien. 'Ze vallen alleen maar mensen lastig. Je weet nooit van wie een hond is, ze lopen allemaal gewoon maar rond.' Daarom wil Alhaji niet alleen dat honden gevaccineerd worden, maar ook dat honden geregistreerd worden zodat baasjes verantwoordelijkheid nemen. Volgens hem geven mensen na een bijtincident nooit toe dat ze de eigenaar zijn van een hond. Alhaji: 'Als honden geregistreerd worden, weet je ook precies welke honden je wanneer moet vaccineren. Door honden te behandelen en registreren komt alles goed. We hebben hulp nodig vanuit de overheid en het buitenland om dit probleem op te lossen'.

hond_sl_vaccinatie_0

Een hond wordt door zijn baasje naar een 'vaccination drive' gebracht voor een prik tegen hondsdolheid. Credits: Michael Duff

Het verhaal van Alhaji illustreert de angst van velen in Afrika en Azië. Uit angst voor hondsdolheid worden veel honden in landen als Sierra Leone mishandeld en afgemaakt. Er is gelukkig een oplossing om hondsdolheid te bestrijden. Een eerste stap is het vaccineren van de dieren. Wij bieden hulp: met onze vaccinatieprogramma’s kunnen we de honden een beter leven geven en beschermen we mensen tegen hondsdolheid.

Ook steriliseren of castreren we de honden direct en zijn we in contact met overheden om dit probleem om te lossen. Gevaccineerde honden krijgen een blauw halsbandje om, zodat iedereen kan zien dat die hond is ingeënt en ze niet bang hoeven te zijn. En Alhaji heeft gelijk, ook registratie van de honden is belangrijk. Zo ver is de overheid in Sierra Leone op dit moment echter nog niet. 

Als zeventig procent van een hondenpopulatie is ingeënt, dooft de ziekte uit en zal hondsdolheid verleden tijd kunnen worden. Help jij mee om een einde te maken aan deze ziekte? Al voor drie euro kun je een hond een beter leven geven.

Doneer een vaccinatie