
Zo worden baby-olifanten mishandeld voor toerisme
Een olifant wassen of voeren; zou jij het doen? Ontdek hoe baby-olifanten slachtoffer worden van toeristisch vermaak.
Je krijgt in Thailand de unieke kans om een olifant te wassen. Wat zou jij doen? Test je kennis over diervriendelijk reizen in onze dierenquiz. Zo weet je snel welke activiteiten je wel en niet kan doen op vakantie!
Deze vier traumatische gebeurtenissen moet een baby-olifant in de toeristenindustrie ondergaan:
1. Scheiden van kalf en moeder
In het wild blijven moeder en dochter voor altijd samen. Ook mannetjes blijven tot hun twaalfde levensjaar bij hun moeder. In de toeristenindustrie worden moeder en kalf al snel gescheiden, meestal voor het kalf twee jaar oud is. Niet alleen brengt een kalf veel geld op, een kalf dat gescheiden is van de moeder is ook makkelijker onderdanig te maken. Deze scheiding is zowel voor de kalf als voor de moeder enorm traumatisch.

Moeder en kalf worden met touwen uit elkaar getrokken
2. Gebruik van de olifantenhaak
Bij het trainen van olifanten in gevangenschap wordt vaak een olifantenhaak gebruikt; een metalen haak om de olifant pijn mee te doen. Olifanten lijken een dikke huid te hebben, maar deze huid is erg gevoelig. Er ontstaan wonden die makkelijk infecteren en littekens achterlaten.

Een olifantenhaak is gemaakt van metaal en een houten stok
3. Vastgebonden en uitgehongerd
Tijdens de trainingsperiode worden de jonge olifanten vastgeketend. De olifant wordt geslagen en uitgehongerd. Op deze manier wordt de wil van jonge olifanten op hardhandige wijze gebroken, zodat de dieren zich voorgoed onderdanig opstellen aan de mens.

4. Blootstelling aan stressvolle situaties
Het jonge kalf wordt regelmatig ‘getest’ met stressvolle situaties waarin ze gedwongen worden te gehoorzamen. Zo moeten ze langs drukke wegen lopen met langsrazende auto's. Voor dieren die gewend zijn in de natuur te leven, is dit vreselijk eng. Het hete asfvalt doet pijn aan de gevoelige poten en de trillingen van de auto's en geluiden zorgen voor overprikkeling.
Undercoveronderbeelden
Eerder deden we undercoveronderzoek naar de meest voorkomende ‘trainings’technieken bij olifanten in gevangenschap. In totaal werden beelden van acht olifantjes verzameld. Niet al het beeld is openbaar gemaakt; sommige beelden zijn te schokkend. LET OP: schokkende videobeelden
Toeristen vaak onwetend
Het eerlijke verhaal is dat deze training wordt gedaan omdat wíj mensen – logischerwijs – gefascineerd zijn door deze magistrale dieren en dicht bij ze willen komen. Op een olifant rijden, of de dieren voeren en wassen in een rivier. Onwetend van het dierenleed dat vooraf ging aan die ‘once in a lifetime experience’. We dringen er bij toeristen op aan geen excursies en attracties te boeken en parken te bezoeken waar direct contact met wilde dieren mogelijk is. Kies voor echte, diervriendelijke opvangplekken en safari’s waarbij je olifanten in het wild kunt bewonderen, en zorg ervoor dat je niet onbewust bijdraagt aan dierenleed.
Test jouw kennis over diervriendelijk reizen
World Animal Protection komt op voor olifanten in Azië door reisorganisaties te beïnvloeden om geen uitjes met dierenleed meer te verkopen en toeristen te stimuleren om te kiezen voor diervriendelijke alternatieven.
Ben je benieuwd hoe veel je al af weet van diervriendelijk reizen? Test je kennis in onze dierenquiz en krijg nog meer tips en tricks voor een diervriendelijke vakantie.
