Luiaard overleeft brand in de Amazone

Babyluiaards overleven vuurzee Amazone

Nieuws

De Amazone, de thuishaven van miljoenen bijzondere dier- en plantsoorten, staat in brand. Vele wilde dieren kunnen niet vluchten van de vlammen en hebben hulp nodig. Ons team is in Brazilië en bezocht een centrum voor wilde dieren waar twee babyluiaards verblijven die werden gered van de vlammen.

De luiaards werden twee weken geleden aangeboden bij een speciaal centrum waar wilde dieren worden opgevangen, verzorgd en gerehabiliteerd (CETAS). De twee kleintjes waren uit een brandend gebied gered. Waarschijnlijk is de moeder aan het vuur ontsnapt en heeft ze de pups achtergelaten. Omdat ze nog zo klein zijn, zullen de luiaards naar verwachting nog 8 tot 12 maanden in het rehabilitatiecentrum verblijven totdat ze terug het wild in kunnen.

acre_d1_0569

Een van de twee jonge luiaards die werd gered uit de brandende Amazone

Elaine Oliveira, Algemeen directeur van CETAS: “We ontvangen veel dieren die gewond zijn geraakt door de branden. In een normale maand ontvangen we ongeveer 20 dieren, in de droge maanden kunnen dat er gemakkelijk 300 zijn. De meest voorkomende verwondingen zijn brandwonden, breuken en infecties door het inademen van giftige rook. In het droge seizoen proberen we dieren zo snel mogelijk te behandelen om ze weer in het wild vrij te laten. Maar het is niet altijd mogelijk. Soms moeten ze langer blijven, zoals de luiaards."

Veel dieren kunnen niet vluchten voor de vlammen. Uit paniek klimmen luiaards in een boom, terwijl andere dieren zich proberen in te graven. Ook vogels zoals papegaaien en uilen zijn slachtoffer van de branden, met hun nesten hoog in de bomen. Sommige dieren, zoals de poema of jaguar, zijn gelukkig meestal sneller dan het vuur, maar moeten hun leefgebied verlaten en zijn dan hun voedselbronnen kwijt. Vaak rennen ze uit de vuurzones en komen ze terecht in de steden waar ze met allerlei gevaren te maken hebben, van elektrische schokken en aanrijdingen tot agressie van bange mensen.

1024581

Dit kleine uiltje werd ook gered van de vlammen en verblijft bij CETAS

De brandweer is hard aan het werk om de branden te doven. Ons team was in de Braziliaanse staat Acre om de brandweer te ondersteunen. Helaas krijgt de brandweer maar weinig steun van de Braziliaanse overheid. Brandweerlieden hebben materialen en kennis over diersoorten nodig om ze veilig te kunnen vangen of oppakken. Dankzij steun van onze supporters kunnen wij ze hierbij helpen. De overlevende dieren worden naar CETAS gebracht, waar ze worden verzorgd tot ze weer kunnen worden vrijgelaten. We helpen de rehabilitatiecentra met de verzorging van deze dieren. Zo zijn er aangepaste verblijven nodig voor grotere dieren zoals de jaguars en tapirs. Ook hebben de jonge dieren speciaal voedsel nodig en zijn er extra materialen nodig om de dieren te kunnen verplaatsen.

1024590

De brandweerlieden werken hard om de vlammen onder controle te krijgen

Vuurzee

Elke minuut brandt er een natuurgebied af ter grootte van een voetbalveld. Prachtig regenwoud dat de thuishaven is van zeldzame dieren, zoals de luiaard, jaguar, miereneter, maar ook kleurrijke papegaaien, uilen, en vele bijzondere reptielsoorten. 1 op de 10 van alle plant- en diersoorten op aarde leeft in de Amazone. Help jij deze dieren overleven?

Ja, ik help mee!

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Meer over