varkens, vee-industrie

Banken moeten dierenleed voorkomen

Nieuws

Van plofkippen tot kooivarkens en ander dierenleed… helaas is het aan de orde van de dag. Maar wist je dat jouw spaargeld hier ook aan bijdraagt? Dat komt doordat banken investeren in bedrijven die dierenwelzijn niet als prioriteit hebben.

Banken investeren geld – en dus ook jouw spaargeld – in bedrijven. Uit onderzoek, dat wij als lid van de Eerlijke Bankwijzer lieten doen, blijkt dat Rabobank, ING en ABN AMRO miljarden investeerden in dieronvriendelijke vee-industrie. Dat gebeurt met name in de Verenigde Staten, maar ook in landen als Brazilië, Thailand en China. Ze stopten geld in bedrijven waar moedervarkens hun hele leven in kooien opgesloten zitten, waar plofkippen opeengepakt in megastallen verblijven en zelfs in bedrijven waar ernstige dierenmishandeling plaatsvindt. De banken moeten hiertegen in actie komen! Wat moet er precies veranderen? En wat kun jij doen?

Veranderingen

We willen dat banken hun dierenwelzijnsbeleid veranderen en zo ook de bedrijven waarin zij investeren aansporen zich aan hun normen te houden. Dit is wat we vragen:

  1. Banken moeten dus hun dierenwelzijnsbeleid aanscherpen. Hun huidige beleid biedt veel te veel ruimte voor onacceptabele praktijken.
  2. In lijn met dat aangescherpte beleid, moeten banken strengere dierenwelzijnsvoorwaarden stellen aan bedrijven die ze een financiering verstrekken.
  3. Banken moeten daarbij veel meer en veel vaker die bedrijven aansporen om zich ook aan betere dierenwelzijnsnormen te houden. Ze moeten daarvoor in gesprek gaan met bedrijven en duidelijke doelen stellen.
  4. Als bedrijven geen verbetering laten zien en niet willen voldoen aan de hogere minimum dierenwelzijnsnormen, moeten banken hun financiële relatie met hen stopzetten.

Wat kan jij doen?

Laat je gelden! Vraag, samen met andere dierenliefhebbers, aan de banken om te stoppen met investeren in dierenleed. Dat kan door via ons een oproep te sturen naar Rabobank, ING en ABN AMRO. Met al die oproepen geven we een duidelijk signaal af; dit PIG ik niet! Deze nemen mee als we in gesprek gaan met de banken om zo tot verbetering te komen!

Stuur de banken een oproep

Meer over