Beer in het gras

Berenreservaat in Pakistan verwoest door overstromingen

Nieuws

Helaas heeft WSPA slecht nieuws over onze campagne tegen beer-hondengevechten in Pakistan.

De overstromingen die het land onlangs teisterden hebben ook ernstige gevolgen gehad voor het reservaat Kund Park, waardoor 20 van de 23 beren die er woonden zijn omgekomen. De medewerkers van het BRC en WSPA zijn geschokt door de dood van deze geliefde beren en we weten dat het bericht onze medestanders en donateurs al evenzeer zal aangrijpen.

Suzi Morris, de directeur van WSPA UK zei: “Ik hoop dat we enige troost kunnen putten uit het feit dat deze beren de laatste fase van hun leven in rust en vrede hebben kunnen doorbrengen, ver van de angst en het geweld van de berengevechten. En dat is te danken aan de vrijgevigheid van onze donateurs.”

Gered – tegen alle verwachtingen in

Aanvankelijk werd gevreesd dat alle 23 beren in Kund Park waren omgekomen, maar Babu, Maylu en Sohrab werden levend aangetroffen in het overstroomde gebied.

Onder uiterst moeilijke omstandigheden hebben medewerkers van het BRC hen naar het nieuwe, bijna voltooide reservaat in Balkasar getransporteerd. Nu is het urgenter dan ooit dat de bouwwerkzaamheden op het reservaat in Balkasar worden afgemaakt. Op dit moment werkt het team van het BRC met man en macht om dat voor elkaar te krijgen. 

Klik hier als u nu wilt helpen met een donatie

WSPA heeft een fotoserie samengesteld als herinnering aan de tragedie in Kund Park en om de wonderbaarlijke redding van de drie overlevende beren te gedenken. Die kunt u hieronder bekijken. 

Een toneel van verwoestingen

De afgelopen weken is de wereld er getuige van geweest hoe zware moessonregens in Pakistan hebben geleid tot de ergste overstromingen in 80 jaar. Op het moment dat dit geschreven werd, zijn wel 14 miljoen mensen door de overstromingen getroffen. Daarbij hebben naar schatting 1.600 mensen het leven verloren.

 

De schade aan het reservaat in Kund Park is zo ernstig dat het onwaarschijnlijk is dat het in de nabije toekomst kan worden herbouwd – en misschien zal dat wel nooit meer kunnen.

Dankzij de donateurs van WSPA zal het nieuwe reservaat in Balkasar in oktober klaar komen. Dat zal voldoende capaciteit hebben om Babu, Maylu en Sohrab te huisvesten, samen met alle beren die nu nog worden gebruikt om op te treden in de beer-hondengevechten.

Waarom is het reservaat zo zwaar getroffen?

Kund Park ligt tussen de Indus en de Kaboelrivier in de Noordwestelijke Grensprovincie, midden in het gebied waar de recente overstromingen het zwaarst waren.

Er was wel een waarschuwingssysteem voor overstromingen, maar het water steeg met zo’n dramatische snelheid – tot wel 18 m boven het normale niveau in de rivieren – dat het team van het BRC niet genoeg tijd had om de beren buiten de gevarenzone te brengen. Het team deed zijn uiterste best om de dieren in veiligheid te brengen door ze naar een hoger gelegen gebied te verplaatsen. Ze zijn zo lang mogelijk in het reservaat gebleven, tot ze het uiteindelijk voor hun persoonlijke veiligheid moesten verlaten.

Een onvermoeibare zoektocht

Zodra het water zich terugtrok, gingen Farkhar en zijn team op zoek naar de beren, dag en nacht. Drie beren werden levend teruggevonden, maar na een dagenlange zoektocht moesten ze tot de verschrikkelijke conclusie komen dat 20 van hun geliefde beren waren omgekomen.

 

WSPA is buitengewoon onder de indruk van de vastberaden manier waarop de medewerkers van het BRC bij deze verwoestende ramp zijn opgetreden. Veel van de lokale medewerkers zijn ook persoonlijk getroffen en sommigen hebben huis en haard in de overstroming verloren. Toch weerhield hen dat niet om zich in te zetten voor de veiligheid van de beren waar ze jarenlang voor hadden gezorgd.

Onder de verdronken beren waren namen die medestanders en donateurs van WSPA goed zullen kennen:

Star: pas een paar maanden geleden gered van de verschrikkingen van de beer-hondengevechten, dank zij het BRC en de geweldige respons van de donateurs van WSPA op een recente actie.

Lailah: in 2008 van de gevechten gered. Speelde een rol in een actie van WSPA. 

Rustam: in 2001 gered door Victor Watkins, de berenexpert van WSPA, en één van de oudste beren in het Kund Park reservaat.  

Dewa: in beslag genomen bij stropers in 2009, toen hij nog maar vijf maanden oud was. Samen met zijn broertje Babu, die bij de overstroming is gered, naar Kund Park gebracht.De twee andere fortuinlijke beren die de overstromingen hebben overleefd, zijn Maylu en Sohrab. De drie jaar oude Maylu werd in 2006 gered van de handel op de zwarte markt. Sohrab is een twee jaar oude Aziatische zwarte beer, die sinds 2007 in rust en vrede in het Kund Park reservaat had gewoond.

Lees hier meer over onze strijd om een einde te maken aan de beer-hondengevechten

Verwante artikelen:

  • Beer-hondengevechten
  • Een barbaars, bloedig gevecht
A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over