Tweede Kamer torentje

Brief aan overheid: ban op handel in wilde dieren

Nieuws

De Tweede Kamer buigt zich morgen over het coronavirus. Samen met stichting SPOTS hebben we, ter voorbereiding daarvan, een brief gestuurd om de overheid op te roepen tot een verbod op de handel in wilde dieren. Het coronavirus is zeer waarschijnlijk afkomstig van een wild dier; een verbod op deze handel kan toekomstige epidemieën voorkomen.

Inmiddels zijn ruim 42.000 mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Tot nu toe overleden meer dan 1.000 mensen eraan. Het coronavirus is vermoedelijk ontstaan op een markt in de Chinese provincie Wuhan. Zeer waarschijnlijk is het virus van een wild dier overgedragen op mensen. 

Tijdens het Algemeen Overleg Medische Preventie/Infectieziekten wordt morgen gesproken over het coronavirus en de bestrijding daarvan. Met de ingezonden brief roepen we samen met Stichting SPOTS de Tweede Kamer op om er alles aan te doen om een volgende uitbraak te voorkomen, door de handel in wilde dieren te stoppen en China op te roepen tot een permanent handelsverbod. 

Permanent handelsverbod

Na het uitbreken van het coronavirus heeft China een tijdelijk verbod op alle handel in wilde dieren en planten opgelegd. Dat deden zij ook tijdens de SARS-epidemie, die vermoedelijk ontstond doordat het virus via civetkatten op de mens werd overgedragen. Toen de crisis voorbij was, kon de handel weer worden hervat. 

Ook bij deze uitbraak lijkt de handel in wilde dieren de oorzaak te zijn. Zolang de handel in en consumptie van wilde dieren niet stopt, hebben we blijvend te maken met het ontstaan van nieuwe virussen. Naast het gevaar voor volksgezondheid, veroorzaakt de handel in wilde dieren enorm dierenleed. De wilde dieren zijn samengepakt in zakken of kleine kooien voor transport naar de markt, of worden gefokt in overvolle containers. De transport- en leefomstandigheden van deze dieren vergroten de kans op snelle verspreiding en gevaarlijke mutatie van virussen. Illegale handel in wilde dieren is ook nog eens een bedreiging voor de biodiversiteit.  

Internationale brief

Er is een groeiende beweging die oproept tot een permanent handelsverbod op wilde dieren. In een open brief aan de Wereldgezondheidsorganisatie, de Wereldgezondheidsorganisatie voor diergezondheid en het VN-Milieuprogramma, roepen ruim 200 internationale dier- en natuurbeschermingsorganisaties, waaronder ook wij, ook op om de handel in wilde dieren aan banden te leggen. De brief werd geïnitieerd door Born Free Foundation en wordt maandag gepubliceerd.

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

Kangaroe moeder met jong

Vijf wilde dieren die eindigen als product

Meer over