corendon, dolfijnen, wildlife, notentertainers

Corendon kiest voor diervriendelijk toerisme

Nieuws

Goed nieuws voor wilde dieren. Reisorganisatie Corendon stopt namelijk met het aanbieden van dolfijnenshows en andere excursies waar dierenleed achter schuilgaat. Corendon speelt hiermee een voortrekkersrol; we hopen dat andere organisaties het voorbeeld zullen volgen.

Dagelijks lijden wereldwijd zo’n 550.000 wilde dieren voor het vermaak van toeristen. Van olifanten die ritjes met toeristen moeten maken tot tijgers die gebruikt worden voor selfies en dolfijnen die trucs moeten doen tijdens shows. Corendon vindt (net als wij natuurlijk) zulke activiteiten niet meer van deze tijd, en introduceert daarom een nieuw dierenwelzijnsbeleid, dat we samen met hen hebben opgesteld.

Nieuw dierenwelzijnsbeleid

Toeristen zijn zich vaak niet bewust van het dierenleed dat gepaard gaat met activiteiten met wilde dieren. Wilde dieren lijden enorm als ze worden ingezet in de toeristenindustrie. Ze worden gedwongen tot direct contact met mensen, zitten opgesloten in te kleine ruimtes, worden hardhandig getraind en leven vaak onder slechte omstandigheden.

Voor olifanten wisten we al veel te bereiken: inmiddels zijn veel mensen ervan bewust dat het wassen, voeren of berijden van olifanten dieronvriendelijk is. Reisorganisaties vinden dat ook: al meer dan 200 organisaties bieden inmiddels geen olifantenritten meer aan..

Gelukkig zien we ook beweging in vermaak met andere dieren, zoals dolfijnen. Dolfijnen leven in dolfinaria in kleine bassins – een onnatuurlijke en ongeschikte leefomgeving voor deze sociale en intelligente dieren. In gevangenschap vertonen dolfijnen dan ook vaak stress en abnormaal gedrag. Iets waar organisaties zoals Corendon, maar ook Airbnb, TripAdvisor en Booking.com niet meer aan willen meewerken.  

niet_voor_fondsenwerving_3_0

Optreden inruil voor dode vis, is allesbehalve natuurlijk gedrag 

Atilay Uslu, oprichter van Corendon, vertelt: ‘Excursies zijn een belangrijke inkomstenbron voor de toerismesector en creëren een beleving voor vakantiegangers. Het introduceren van het nieuwe dierenwelzijnsbeleid heeft daardoor grote impact op een groot aantal bestemmingen. Wij nemen daarom een jaar de tijd om deze excursies uit te faseren en ondersteunen de bestemmingen bij het opstellen van een alternatief excursieaanbod. Naast het feit dat we ons steentje willen bijdragen aan minder dierenleed op vakantiebestemmingen hopen wij een signaal af te geven aan onze klanten en de buitenwereld.’

Toeristen kunnen via Corendon blijven genieten van wilde dieren, maar dan wel op een manier waarbij dierenwelzijn voorop staat. Zo kunnen ze de wilde dieren bewonderen in hun natuurlijke omgeving door op safari te gaan, kunnen dolfijnen en walvissen, op goed geluk, gespot worden in de wijde oceaan en kan er gekozen worden voor een educatieve eco-tour.

dolfijn_header_2

Het bewonderen van deze intelligente dieren in hun natuurlijke leefomgeving is toch heel bijzonder?

Diervriendelijke alternatieven

We willen Corendon feliciteren met deze mooie stap. De reisorganisatie zal een jaar de tijd nemen om samen met de lokale agenten de dieronvriendelijke excursies uit het aanbod te schrappen en te vervangen door diervriendelijke alternatieven waarbij dierenwelzijn bovenaan staat.  

Kom in actie

Help mee om meer reisorganisaties het voorbeeld van Corendon te laten volgen: teken onze petitie en stop daarmee de kaartverkoop voor dolfijnenattracties.

Teken de petitie

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

dolfijn_in_gevangenschap_-_world_animal_protection

Fokverbod voor dolfijnen

Dolfijnen in de zee

Dolfijnen in gevangenschap

Meer over