Afrikaanse wilde hond

De 10 beste vaders uit het dierenrijk

Nieuws

Het is bijna Vaderdag (18 juni). Een perfect moment om stil te staan bij vaders in het dierenrijk. Die nemen vaak meer taken op zich dan dat wij denken… Lees snel verder over tien geweldige dierenvaders.

1. Zeepaardjes 

Zeepaardjes tillen het vaderschap naar een ander level; zij zijn namelijk degenen die bevallen! Het vrouwtje plaatst haar eieren in de buidel van het mannetje. Hij bevrucht de eitjes dan, en na 20 tot 28 dagen bevalt hij van de babyzeepaardjes! 

2. Afrikaanse wilde honden 

Ook bij Afrikaanse wilde honden is pap onmisbaar. Als de pups minder dan tien weken oud zijn, eten ze nog geen vast voedsel. Daarom helpt de vader een handje: hij eet het vlees op, braakt het uit en voedt het in een zachtere substantie aan de jongen. Hij is daarnaast behoorlijk trouw aan zijn vrouwtje en wijkt geen moment van haar zijde.  

3. Kikkers 

Misschien had je het niet verwacht, maar kikkers zijn héél erg toegewijd aan hun jongen. Mannelijke kikkers waken over de eitjes zonder te bewegen of te eten, tot ze uitkomen. Ze vervoeren de kikkervisjes door ze in hun mond of op hun rug te dragen, en blijven voor de jonge kikkertjes zorgen tot ze oud genoeg zijn om zichzelf te kunnen redden.

4. Keizerspinguïns 

Nadat de vrouwtjespinguïn eieren heeft gelegd, moet de vader z’n werk gaan doen: de eieren uitbroeden. Twee maanden lang balanceert hij de eieren op z’n voeten om ze te beschermen tegen de kou, zonder ook maar iets te eten. Wat een held! 

keizerspinguïn en zijn jong

5. Dwergzijdeaapjes

Een paar weken na de geboorte van de jonge dwergzijdeaapjes nemen de moeders afstand van het nest. Papa neemt dus alle zorg op zich! De vaders geven de jongen eten, maken ze schoon en vervoeren ze op hun rug. Een dwergzijdeaap-vader verlaat zijn gezin nooit, ook niet als een ander vrouwtje hem probeert te verleiden. 

6. Gavialen

In tegenstelling tot andere krokodilachtigen dragen gavialen hun jongen niet in hun bek, omdat hun kaken daar te smal voor zijn. De vaders dragen de jongen daarom op hun rug, en hoewel ze normaal niet agressief zijn, doen ze alles om hen te beschermen. Eén mannetje paart vaak met acht tot negen vrouwtjes, en zorgt daarna voor al zijn jongen. Dat aantal kan oplopen tot ver in de honderd. Een echte powerdad dus! 

Gaviaal met jongen

7. Zandhoenders 

Deze vogels wonen in Namibië, waar het klimaat heel droog kan zijn. Om zijn kroost te voorzien van genoeg water, reist de vader dagelijks tot wel 100 kilometer! Hij kan water opnemen in zijn veren, en geeft zo zijn jongen te drinken. Ook moeders laat hij niet in de steek: zij broedt overdag de eieren, maar hij heeft avonddienst. 

8. Kakkerlakken

Ze worden vaak gezien als vies ongedierte, maar vandaag zetten we kakkerlakken in het zonnetje. De vaders maken namelijk vaak hun omgeving schoon om hun familie te beschermen tegen infecties. Ook letten ze erop dat hun kroost voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt: ze eten hiervoor vogelpoep om aan hun jongen door te geven.  

9. Dassen

In tegenstelling tot andere marterachtigen hebben dassen een heel sociale familiesetting. De vaders doen veel moeite om hun jongen te beschermen, en voeden deze samen met de moeders op. Perfect teamwork! Ook blijven ze voor altijd bij dezelfde partner, terwijl de vrouwtjes dat niet altijd doen. 

10. Snotolven 

Deze schorpioenvissen nemen hun taak om de viskuit te beschermen héél serieus. De vader gebruikt zijn achterste vinnen om zichzelf vast te zuigen aan een oppervlak bij de eitjes, en blijft daar waken tot ze uitkomen. Hij belucht de kuit door met z’n vinnen te wapperen en zo genoeg zuurstof te produceren. 

Nog meer dierenfeitjes

Meer over