zwerfpuppies in Sierra Leone

De dood van hond Delicious was te voorkomen

Nieuws

Ongeveer 116 miljoen van de 700 miljoen honden wereldwijd leven in Afrika. Veel van hen leiden een zwervend bestaan en lopen het risico afgeslacht te worden. Ook honden die wel een huis hebben, zijn lang niet altijd veilig. De angst voor hondsdolheid is namelijk groot.

Met onze campagne ‘Better Lives for Dogs’ hebben we een bewezen duurzame oplossing in handen, want het afmaken van honden helpt níet om hondsdolheid tegen te gaan. Het goed behandelen en vaccineren van honden wél. Dankzij de hulp van onze supporters zijn wereldwijd inmiddels al meer dan een miljoen vaccinaties gezet.

Sinds vorig jaar zijn we ook in Afrika actief. We richten ons in eerste instantie op Kenia en Sierra Leone. Alleen in de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, zwerven al ongeveer 100.000 honden op straat. Voor die honden dreigt een gruwelijke dood. Soms worden ze zelfs met stenen bekogeld, tot de dood erop volgt. De angst die heerst is begrijpelijk: een beet van een hond met hondsdolheid is vaak dodelijk. Het halen van een inenting moet binnen een paar uur na de beet gebeuren, wat voor veel mensen niet haalbaar is. Als ze überhaupt al een bezoek aan het ziekenhuis kunnen betalen. Zo zorgt hondsdolheid jaarlijks nog voor zo’n 59.000 sterfgevallen onder mensen, met name in Afrika en Azië. Het inenten van honden is dus goed voor mens en dier.

redcollar

De rode strik om de nek van hond Panca betekent dat het dier is gevaccineerd tegen hondsdolheid. 

Slechts vier dierenartsen

In heel Sierra Leone zijn slechts vier dierenartsen te vinden. We stonden tijdens de burgeroorlog van 2001 tot 2011, de Sierra Leone Animal Welfare Society (SLAWS) bij in hun zorg voor honden. Zowel de honden die in de oorlog in paniek waren achtergelaten, als de honden die nog wel een baasje hadden. We hebben toen al zo’n 40.000 honden gevaccineerd. Maar om de verspreiding van hondsdolheid tegen te gaan, is het nodig 70% van de honden in te enten en zichtbaar te markeren, zodat ze niet meer dood worden gemaakt.

Delicious was een trouwe hond

Delicious is een van de vele honden die de dood vond, te wijten aan hondsdolheid. Zijn baasje, dominee JB Marah, hield zielsveel van het dier. “Delicious was even oud als mijn zoon. Ze groeiden samen op. Hij bracht mijn zoon naar school en bleef dan bij de schooldeur op hem liggen wachten.” Marah wou dat er een hondenkliniek was geweest waar hij heen had gekund om Delicious in te laten enten, maar helaas was dat niet het geval. Dus toen Delicious vreemd gedrag begon te vertonen en ineens mensen ging opjagen, besloot de dominee zijn eigen hond te doden. Het was een verschrikkelijk moeilijke beslissing voor hem. Maar voor zijn ogen waren al een paar kinderen in zijn gemeenschap gestorven door een hondenbeet en hij kon dat risico niet nemen.

dominee

Dominee JB Marah verloor zijn hondje aan hondsdolheid

Met slechts € 3,- hadden we Delicious in kunnen enten. Help jij mee te voorkomen dat andere honden én mensen sterven door hondsdolheid?

Geef een vaccinatie

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over