Aardbeving reddingsteam honden Haytap

Dieren hebben dringend hulp nodig na de aardbeving

Nieuws

Door de aardbeving in Turkije en Syrië zitten er ontzettend veel dieren in de knel. Ze zijn gewond of dakloos, en kunnen moeilijk aan voedsel en water komen. De dieren die het overleven, zijn alles kwijtgeraakt.

Het is een ramp van ongekende omvang, zowel voor mens als dier. In Turkije is er een gebied getroffen wat wel drie keer zo groot is als Nederland. Volledige steden liggen in puin en het dodental is duizelingwekkend hoog. Dieren zijn vaak het vergeten slachtoffer bij een aardbeving, maar ze lijden enorm.

Aardbeving reddingsteam honden Haytap

Reddingswerkers redden puppy's in Turkije. 

Aardbeving hond onder puin Haytap

Een reddingswerker ontfermt zich over een hond tussen het puin. 

Dieren: de vergeten slachtoffers bij een ramp

Veel dieren worden in huizen, hokken of stallen gehouden, waardoor ze niet in staat zijn te vluchten. Ze komen dan bekneld te zitten onder het puin. Of raken gewond doordat ze in paniek door obstakels rammen in een poging te ontsnappen. Door vallende objecten kunnen ze ernstige verwondingen oplopen. Ledematen kunnen zelfs volledig verbrijzeld zijn, waardoor de dieren zich niet meer kunnen bewegen.

Maar ook dieren die geen verwondingen oplopen, raken ernstig in de problemen. Veel dieren zijn hun huis kwijtgeraakt, of van hun eigenaren gescheiden. Door de vele menselijke slachtoffers is een immens aantal dieren ineens op zichzelf aangewezen. En het is moeilijk om aan voedsel en water te komen in een gebied waar alles verwoest of vervuild is.

Aardbeving Turkije gewonde hond Haytap

Een gewond geraakte hond wordt behandeld door een noodhulpteam.

Wat kun jij doen?

Op dit moment krijgen hulporganisaties duizenden telefoontjes. Ze halen honden onder het puin vandaan en brengen katten in veiligheid die onder hun verwoeste huizen uit kruipen. Ook schieten ze te hulp als er een dier in nood te horen is. Los van de noodzakelijke medische hulp, moeten dieren naar een veilige opvangplek gebracht worden, en is er geld nodig om voedsel en water te geven.

Deze noodhulpteams willen we graag steunen. Daarom zijn we een actie gestart. Met jouw hulp kunnen we zoveel mogelijk dieren redden.

Dierenorganisatie THKD heeft op dit moment dringend een ambulance nodig om samen met dierenartsen naar het rampgebied te gaan om medische hulp te leveren en voedsel uit te delen. De noodhulpteams van organisatie Haytap kunnen alle steun gebruiken om dieren zonder eigenaar op te vangen en van onderdak, medische hulp en voedsel te voorzien. 

Help jij ons mee?

Doneer en red levens

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over