Costa Rica, overstromingen, noodhulp

Dieren in nood na overstromingen Costa Rica

Nieuws

Duizenden dieren zijn in Costa Rica in de problemen gekomen na hevige overstromingen. Ons noodhulpteam is ter plaatse om dieren uit levensbedreigende situaties te redden, ze te behandelen voor verwondingen en te zorgen voor onderdak en voedsel.

Sinds halverwege juli wordt het gebied rond Limón geteisterd door hevige regenval. Rivieren traden buiten hun oevers en muren stortten in. Tienduizend mensen werden getroffen, waarvan meer dan duizend inwoners geëvacueerd moesten worden. Gedwongen door het natuurgeweld, lieten ze hun dieren achter. Koeien en paarden strandden in rivieren – ingesloten door het water – en honden en katten bleven zonder baasje en zonder voedsel achter. 

Ons noodhulpteam reisde af naar het gebied om dieren in nood te helpen. Samen met de Costa Rica's National Animal Health Service (SENASA) willen we 16.000 getroffen dieren voorzien van medische zorg en voedsel voor minstens een week – waarna we hopen dat overheidshulp op gang komt. Veel plekken zijn door het water onbereikbaar geworden, waardoor baasjes hun dieren in leven moeten houden met bijvoorbeeld de kokosnoten die ze vinden.



1021783

Het noodhulpteam voorziet dieren van voedsel en medische zorg.

Hulp voor koeien en honden 

Ons noodhulpteam sprak met Juan Carlos, een 60-jarige inwoner van Costa Rica. Juan heeft 22 koeien, 100 kippen, drie varkens, vijf honden en een kat. Juan: 'De koeien stonden op het land verderop. Omdat het 's nachts overstroomde, konden we ze niet verplaatsen. De volgende dag hebben we ze weggeleid, maar vijf van de dieren konden we niet meenemen omdat ze te nerveus waren. Het is lastig om te zien dat je dieren door hetzelfde moeten gaan als jijzelf. Zij lijden ook. Het water is koud en de achtergebleven koeien hebben daar niks te eten. Geen gras, er is alleen maar water. Het gaat iets beter met ze, nu het weer opklaart.'

Een kalfje van Juan overleefde de overstromingen niet; ze verdronk. 'Dat doet pijn. Je ziet ze vanaf de dag dat ze worden geboren, je ziet ze groeien. Je gaat om ze geven, dus als je er een verliest, voelt het alsof je een familielid verliest.' Ons noodhulpteam kon Juans dieren behandelen en voeren. 'Door jullie hulp lijden de dieren iets minder. Daar ben ik dankbaar voor.'

1021804

Met hulp van zijn buurman kon Santos Beteta (75) gelukkig de meeste van zijn dieren redden. 

Juan Carlos' buurman, de 75-jarige Santos Beteta, kon gelukkig ook de meeste van zijn dieren redden van het water. Helaas verloor hij door de overstroming een aantal kippen en een puppy. Zijn andere geliefde viervoeters wist hij te redden door zijn bed te verhogen en al zijn honden op het bed veilig te houden tot het water weer was gezakt. Zelf schuilde hij bij zijn buurman Juan voor het water.



Santos: 'Ik hou van natuur en van dieren. Ik was blij dat ik de meeste dieren weer levend terugzag toen ik terugkeerde, maar erg verdrietig omdat mijn puppy waarschijnlijk is verdronken. Het doet zeer om dieren te verliezen. Ik had nooit gewild dat mijn dieren zouden verdrinken, maar ik was zo verrast door het water en wist niet wat ik moest doen. Ik kon weinig doen, behalve de dieren op mijn bed tillen en hopen dat ze daar veilig zouden zijn. Het was een ramp. Het water was overal. Ik kon een dag lang niet eten; alles was nat. Gelukkig kreeg ik hulp van jullie. Jullie brachten voedsel voor de dieren; daar ben ik erg dankbaar voor.'



1021820

Een puppy wordt na de overstromingen in Costa Rica behandeld door ons noodhulpteam.

Noodhulp

Tijdens rampen, zoals deze hevige overstromingen in Costa Rica, telt elke minuut. Het helpen van mensen is prioriteit, maar ook dieren zijn slachtoffer van een ramp en hebben dringend behoefte aan hulp. Daarom hebben we een wereldwijd netwerk van noodhulpteams dat bij de ernstigste rampen in actie kan komen om de meest urgente hulp te bieden. Al meer dan 50 jaar helpen we gemeenschappen en overheden om zich voor te bereiden op rampen. Zo kunnen mensen, naast zichzelf, ook hun dieren beter beschermen en de impact van de ramp te verkleinen. Lees hier meer.

Meer over