geiten op dak na tyfoon Haiyan

Dieren slachtoffer van orkaan Irma: ons noodhulpteam komt in actie

Nieuws

Ons noodhulpteam is op weg naar de Caraïben vanwege de sterkste Atlantische orkaan ooit. Om daar de vergeten slachtoffers van rampen te helpen. Miljoenen dieren zijn namelijk in gevaar.

Help mee

Orkaan Irma bestookt de Caraïbische eilanden waaronder Sint Maarten. Onze teams bieden de hulp die de dieren daar nu het hardst nodig hebben. Hiermee helpen we ook de mensen die afhankelijk van hen zijn.

Dieren ervaren stress en shock bij rampen, ze raken gewond of worden ziek. Rondvliegend puin veroorzaakt letsel en door het binnenkrijgen van met ziekten besmet water kunnen ze ernstig ziek worden.

Samenwerken met overheden en dierenartsen

Wat doen onze experts in het Caraïbisch gebied: 

  • ze werken samen met lokale overheden en dierenartsen. Ze staan klaar om directe hulp te bieden aan de gewonde dieren met veterinaire hulp, onderdak en voedsel.
  • ze verzorgen de noodhulp-kits voor dierenartsen, met daarin medicijnen tegen diarree, longontsteking en andere ziektes die bij rampen gemakkelijk worden overgedragen. 
  • ze brengen in kaart wat de lange termijn benodigdheden zijn voor dieren, in samenwerking met de overheden van de getroffen landen.   

Bijna totale verwoesting

De wereld heeft sinds tyfoon Haiyan (Filippijnen, 2013) niet meer zo’n storm met dergelijke aanhoudende windsnelheden meegemaakt. De premier van Antigua en Barbuda omschreef de verwoesting als ‘bijna totaal’. Naar schatting 95% van de gebouwen op het eiland zijn beschadigd of vernietigd.

Steven Clegg, onze internationale ‘response manager’ zegt: ‘We zijn erg bezorgd om de dieren die vaak de vergeten slachtoffers van rampen zijn. Onze teams zijn onderweg om ze te beschermen.    

De eerste berichten van de schade in het gebied, zoals op Barbuda en Sint Maarten, zijn onthutsend. Er is geen storm zoals deze.’   

Kritieke dagen

De komende dagen zijn cruciaal voor de mensen die, om rond te komen, afhankelijk zijn van hun dieren. Als hun dieren sterven, vervliegt hun hoop op wederopbouw van hun leven. Als het proces van herstel begint, draagt het redden van dieren bij aan hun stabiliteit in de toekomst.

>> Samen kunnen we de levens van ontelbare lijdende en stervende dieren redden. Help de dieren alsjeblieft vandaag nog. 

Foto: de foto bovenaan de pagina is ter illustratie en niet afkomstig uit het getroffen gebied. Dit zijn geiten die de daken van kippenhokken beklommen nadat tyfoon Haiyan de Filippijnen trof. Credits: Troncophotovideo

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

De eerste berichten van de schade in het gebied, zoals op Barbuda en Sint Maarten, zijn onthutsend. Er is geen storm zoals deze.

Meer over