nieuwe directeur, World Animal Protection

Dirk-Jan Verdonk nieuwe directeur World Animal Protection

Nieuws

Dirk-Jan Verdonk is per 1 januari de nieuwe directeur van World Animal Protection Nederland. Hij volgt Pascal de Smit op, die sinds 2015 aan het roer stond, en volgend jaar directeur wordt van de Stichting Kinderpostzegels.

Dirk-Jan is sinds 2008 aan World Animal Protection verbonden als Hoofd Programma’s en werkte op een reeks van dierenonderwerpen op nationaal, Europees en internationaal niveau. Daarnaast was hij de afgelopen acht jaar voorzitter van de Dierencoalitie, een samenwerkingsverband van zeventien dierenbeschermingsorganisaties. De afgelopen jaren was Dirk-Jan namens World Animal Protection regelmatig in de media te vinden.

Dieren en de klimaatcrisis

“Voor mij is het een mooi moment om deze rol op mij te nemen, gezien de enorme veranderingen waartoe de klimaat- en biodiversiteitscrises nopen”, zegt Dirk-Jan. Hij ziet voor World Animal Protection een belangrijke taak om het belang van dieren en hun welzijn daarin centraal te stellen: “De weg van plofkippen, legbatterijen, kooivarkens loopt dood. En we kunnen het ons niet meer veroorloven natuur op te offeren voor het verbouwen van veevoer.” Een cruciale rol in de overgang naar een eerlijke, inclusieve en groene economie is volgens Dirk-Jan weggelegd voor de financiële sector. “Dus daar zal voor ons de komende jaren een belangrijk zwaartepunt liggen. Pascal heeft de afgelopen vijf jaar een goedlopende organisatie neergezet met een prachtig team. Een perfecte startpositie voor mij om onze impact voor dieren verder te vergroten.”

dj_directeur_0

Dirk-Jan Verdonk op bezoek bij een biologische boerderij. 

Gedreven dierenbeschermer

Bob van den Bos, voorzitter van de Raad van Toezicht, over de benoeming: “Dirk-Jan heeft zich bij World Animal Protection bewezen als gedreven en bekwaam dierenbeschermer. Met zijn brede en diepgravende kennis, passie, ervaring en netwerk is hij de aangewezen persoon om de organisatie te leiden.”

Mens-dierrelaties

Dirk-Jan studeerde af aan de Vrije Universiteit en promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een dissertatie over de geschiedenis van mens-dierrelaties, 'Het dierloze gerecht;, waarvoor hij de studieprijs Praemium Erasmianum ontving (2009). Hij is bovendien auteur van Dierenrechten (2016) en Dierloos, dat afgelopen najaar verscheen bij uitgeverij Athenaeum.

dj

Dirk-Jan Verdonk tijdens zijn bezoek aan een vaccinatieprogramma tegen hondsdolheid in Sierra Leone. 

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over