Makaiko the dolphin with former trainer Lorena Kya Lopez - World Animal Protection

Documentaire: dolfijnentrainster vertelt haar verhaal

Nieuws

Lorena Kya Lopez werkte jarenlang als dolfijnentrainer in Mexico. Dag in dag uit trainde ze dolfijnen. Tot het moment dat ze niet meer geloofde wat haar werd verteld; niet meer geloofde in dolfinaria. Nu is het haar levensmissie om ervoor te zorgen dat er in Mexico een verbod komt op het houden van dolfijnen in gevangenschap. Zodat geen enkele dolfijn meer hoeft te lijden voor het vermaak van mensen.

Bekijk de documentaire of lees hieronder meer over het verhaal van Kya. 

'Ik was 17 toen ik begon met werk in dolfinaria. Het was een heel bijzondere ervaring. Toen ik werd uitgekozen, uit zoveel mensen, om deel uit te maken van het team van het eerste dolfinarium waar ik heb gewerkt, voelde ik me heel gelukkig.' Kya was dagelijks bezig met de dieren in het dolfinarium. Van het voeren tot schoonmaken van de verblijven en begeleiden van zwemmen met dolfijnen. 

Tidligere delfintræner Lorena López

In de documentaire vertelt Kya waarom ze van gedachten veranderde. 'Het begon me op te vallen dat de medewerkers verantwoordelijk voor de kwaliteit van het water in de bassins niet veel meer wisten dan ik. Het waren mensen die voorheen verantwoordelijk waren voor privézwembaden of zwembaden van hotels. Toen viel me op dat er veel chemicaliën aan het water werden toegevoegd. Dit trok pas echt mijn aandacht toen ik zag dat dieren brandwonden hadden...'

Kya werd steeds kritischer. Ze zag dat de dolfijnen onder controle werden gehouden door het voeren van vis. De dolfijnen werden blootgesteld aan veel stress, door al het werk dat ze moesten doen en Kya merkte op dat de dieren die stress afreageerden. Ze zag hoe gefrustreerd en agressief de dolfijnen waren. 'Triton was een dominant mannetje dat altijd problemen had met Bashal, dus ze vochten constant. Bashal had altijd verwondingen; hij werd altijd gepest door Triton.'

Een specifieke gebeurtenis deed bij Kya de emmer doen overlopen: 'Ik herinner me dat een van de dolfijnen er slecht aan toe was. We wisten dat we niet konden blijven trainen met hem. Dus we brachten hem naar een semi-vrije opvang waar hij kon herstellen, maar toen de manager daar achter kwam zei hij dat de dolfijn terug moest, en dat hij zijn vis moest verdienen. Ook al wist hij dat hij dat emotioneel en fysiek niet aankon.'

Het lijden, en soms zelfs overlijden, van de dolfijnen vergden veel van Kya. Ze voelde zich er soms letterlijk ziek van. Dat was het moment waarop ze besloot hiertegen in actie te komen. Sindsdien komt Kya op voor de vrijheid van dolfijnen, in plaats van ze te trainen in gevangenschap. Haar doel? Een verbod op het houden van dolfijnen in gevangenschap in Mexico, en de rest van de wereld.

We delen dat mooie doel natuurlijk met Kya. We werken aan bewustwording, om ervoor te zorgen dat meer en meer mensen inzien dat dolfijnen in het wild horen, en niet in dolfinaria. Daarnaast lobbyen we voor betere wet- en regelgeving, en hopen we natuurlijk uiteindelijk dat geen enkele dolfijn nog in gevangeschap hoeft te leven. We bedanken Kya voor haar moed om dit verhaal te delen. 

Wil je ook helpen wilde dieren te beschermen? Teken dan hier de petitie voor een verbod op de wereldwijde handel in wilde dieren. 

Meer over