Bodies of Lizards dried for use in traditional medicine in a Chinese Pharmacy in Singapore - World Animal Protection

Chinese steden verbieden permanent de consumptie van wilde dieren

Nieuws

Goed nieuws uit China! Na Shenzhen, Peking en Zhuhanai voerde ook Wuhan een permanent verbod in op de consumptie van wilde dieren.

Hoewel de bron van het coronavirus nog steeds wordt onderzocht, lijkt de infectieziekte te zijn ontstaan op een markt in Wuhan waar levende wilde dieren worden aangeboden. Doordat de dieren op deze markten opeen gepropt in hoog opgestapelde kooien zitten, verspreiden uitwerpselen, bloed en pus zich makkelijk binnen de kooien en tussen de dieren. Zo kunnen ziekteverwekkers van het ene dier naar het andere dier overspringen. Wanneer deze dieren in contact komen met mensen, doordat de dieren worden opgegeten, kunnen sommige ziekten ook van dier naar mens overgaan. Zoals nu is gebeurd met het nieuwe coronavirus.

Om toekomstige pandemieën zoveel mogelijk te voorkomen, besloot Wuhan om de consumptie van wilde dieren permanent te verbieden. Het verbod is een belangrijke stap om dieren en mensen te beschermen, vooral omdat er bijna 22 miljoen mensen in de stad wonen.

De steden Shenzhen, Zhuhanai en Peking gingen Wuhan al voor door een soortgelijk verbod in te voeren.

Kelly Dent, Global Director of External Engagement voor World Animal Protection:

‘We verwelkomen het besluit van deze Chinese steden om de consumptie van wilde dieren permanent te verbieden.’

‘Dit permanente verbod helpt mens en dier te beschermen tegen onnodig lijden. Als we echter in de toekomst dodelijke uitbraken willen voorkomen, moeten we deze wet uitbreiden met een verbod op het gebruik van wilde dieren voor vermaak, voor medicijnen en als exotische huisdieren.’

De huidige coronavirus uitbraak is een wake-up call dat we een einde moeten maken aan de wrede uitbuiting van dieren. Ongeveer 60% van alle infectieziekten is een zoönose, wat betekent dat de ziekte afkomstig is van dieren. Bovendien wordt aangenomen dat 70% hiervan afkomstig is van wilde dieren.

Er is geen beter moment voor regeringen, bedrijven en burgers om zich te verenigen en het gebruik van wilde dieren voor de huisdierenmarkt, toeristisch vermaak, consumptie of medicijnen  tegen te gaan.

Wat is de oplossing?

De berichten vanuit China zijn positief, maar om de wereldwijde handel in wilde dieren voorgoed te beëindigen, moeten andere steden en landen dit voorbeeld volgen.

Een verbod op de wereldwijde handel in wilde dieren is essentieel. World Animal Protection roept de wereldleiders van de G20-lidstaten daarom op om een wereldwijd handelsverbod te bespreken tijdens de G20-top in november 2020.

We roepen landen ook op om in eigen land een verbod in te stellen op de commerciële handel en het fokken van wilde dieren.

Samen kunnen we de uitbuiting van wilde dieren beëindigen. Voor altijd.

Help de wereldleiders van de G20 ervan te overtuigen dat een verbod op de handel in wilde dieren de enige oplossing is om dieren, mensen en de planeet te beschermen. Keep them wild, keep us safe.

 

Ik teken de petitie

 

 

olifant aan ketting

Doneer voor wilde dieren

Schubdier zit op de hand van een man.

Wilde dieren zijn geen producten. Wil je weten wat we hier nog meer tegen doen?

olifant wassen

Hoe we massaal in dierenleed op reis trappen

Meer over