Zeehond visnet

Duikorganisatie PADI helpt mee zeedieren beschermen

Nieuws

Goed nieuws: duiktrainingsorganisatie PADI sluit aan bij ons Global Ghost Gear Initiative (GGGI). PADI-duikers zullen vanaf nu meehelpen met het lokaliseren en opruimen van rondzwervend vistuig, waar jaarlijks honderdduizenden zeedieren in verstrikt raken.

Achtergelaten en gedumpt vistuig, ook wel spookvistuig genoemd, is een enorme bedreiging voor zeedieren. Jaarlijks doodt het honderdduizenden zeedieren wereldwijd. De dieren raken erin verstrikt, waardoor ze wonden oplopen of verdrinken.

Om dit spookvistuig aan te pakken, richtten wij in 2015 het GGGI op. Dit is de eerste wereldwijde alliantie gericht op het opruimen, verminderen en recyclen van vistuig en het helpen van verstrikte zeedieren. Dat ’s werelds grootste duiktrainingorganisaties Professional Association of Diving Instructors (PADI) samen met het GGGI mee zal helpen zeedieren te beschermen, is dan ook heel goed nieuws!

Samen levens redden

Nu PADI zich heeft aangesloten bij GGGI, zullen de PADI-duikers helpen met het zoeken en rapporteren van rondzwervend vistuig. Zodra dit gespot is, wordt het uit de oceaan verwijderd om walvissen, zeehonden, schildpadden, zeevogels en andere zeedieren te redden van verstrikking.

Samen voorzien we PADI-duikers van de kennis en technieken om spookvistuig te identificeren en te melden. Met de juiste training kunnen de duikers het spookvistuig daarnaast zelf verwijderen. Zo zullen er miljoenen ogen onderwater meezoeken naar deze dodelijke vallen.

Zeedieren in hoge nood

Meer dan 640.000 ton aan vistuig wordt jaarlijks achtergelaten in zee. Onderzoeken laten zien dat 800 soorten zeedieren worden beïnvloed door dit afval. Vele visnetten die verloren gaan in oceanen, zijn enorm. Ze zijn vaak vele malen groter dan voetbalvelden! Omdat de meeste zijn gemaakt van plastic, kunnen ze wel tot 600 jaar in de oceaan blijven rondzwerven, tot ze uiteindelijk afbreken tot microplastics.

Drew Richardson, directeur en CEO van PADI, is blij met de nieuwe samenwerking:

“PADI is toegewijd aan de bescherming van de oceanen en planeet en met onze unieke onderwaterpositie kan de duikgemeenschap een belangrijke rol spelen bij het lokaliseren van zee afval.”

Met zo’n één miljoen uitgegeven certificaten per jaar, is PADI volgens Ingrid Giskes, hoofd van onze campagne Sea Change, een belangrijke partner:

"We zijn trots om PADI, met z’n miljoenen extra onderwater ogen zoekend naar spookvistuig, als belangrijk lid bij GGGI te verwelkomen. Spookvistuig is een wereldwijd probleem dat geen grenzen kent en PADI zal zeker een cruciale rol spelen in het lokaliseren en verwijderen van spookvistuig, wat zo'n enorm lijden voor zeedieren veroorzaakt."

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over