noodhulp, idai, ramp, dieren, cycloon, mozambique

Duizenden dieren in nood na dodelijke cycloon Idai

Nieuws

Duizenden mensen en dieren verkeren in nood nadat cycloon Idai over Afrika trok. De tropische wervelstorm liet een spoor van verwoesting achter in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Onze noodhulpteams zijn ter plaatse om 200.000 noodlijdende dieren en hun baasjes te helpen.

De gevolgen van de ramp zijn nog niet te overzien. De Verenigde Naties bestempelden de natuurramp als mogelijk de grootste ooit op het zuidelijk halfrond.Honderden mensen en duizenden dieren kwamen om het leven. De ravage is immens: huizen, landbouwgrond en wegen zijn weggevaagd. Grote gebieden staan onder water, waardoor duizenden mensen en dieren zijn ingesloten. Precieze cijfers zijn nog onduidelijk, maar honderdduizenden tot zelfs miljoenen dieren verkeren in nood. Baasjes moesten hun dieren – huisdieren en vee waar zij afhankelijk van zijn voor hun levensonderhoud – achterlaten tijdens evacuaties. Na rampen zoals Idai blijven dieren vaak gewond en in paniek achter zonder hun baasjes. De dieren lopen groot risico ziek te worden en hebben geen beschikking over schoon drinkwater en voedsel. 

Noodhulpteam naar rampgebied

Onze teams zijn al ter plaatse in Malawi en Mozambique om dieren te redden. Ook zijn er voorbereidingen om mogelijk naar Zimbabwe af te reizen. We voorzien in Afrika minstens 200.000 dieren, met name kippen, koeien, varkens, geiten, schapen, katten en honden, van medische zorg, voedsel en drinkwater. Wonden worden verzorgd en, indien mogelijk, zorgen we er samen met lokale organisaties voor dat verdwaalde of achtergelaten dieren weer worden herenigd met hun baasjes. 

Noodhulp Mozambique

Een van onze noodhulpteams arriveerde in Chimoio, in de buurt van Beira in Mozambique; een van de zwaarst getroffen gebieden. 1023312

Medewerkers verlenen noodhulp aan een koe. Bepakt met noodhulpkoffers behandelen de noodhulpteams in Mozambique binnen een dag zo'n 2500 dieren, waaronder koeien, varkens, honden en katten. Daarnaast hebben we 25 dierenartsen uit vier provincies in Mozambique voorzien van medische instructies om dieren in rampsituaties te behandelen. Met een groep van vrijwilligers bieden we noodlijdende dieren daar de komende dagen hulp.

noodhulp_idai_dieren_0

Hond Doggy van slechts drie maanden oud verwondde zichzelf aan scherp puin. Ons team verzorgde zijn wond, ontwormde hem en gaf hem meteen een vaccinatie tegen hondsdolheid. 

noodhulp_idai_dieren2_1

Doggy maakt het naar omstandigheden gelukkig goed!

1023273

Medewerkers bezoeken Meadow Cliff Dairy Farm, in Chimoio, Mozambique, om hulp te verlenen aan de koeien op een grote boerderij. 29 dieren, waarvan 28 kalfjes, bleken te zijn overleden door rukwinden. Ook heeft de cycloon er flinke schade aangericht.

1023259_0

Medewerker Juan Carlos Murillo bereidt noodhulpkoffers voor met antibiotica, mineralen, vitaminen, ontwormtabletten, pijnstillers en andere medische middelen.

1023333

Een ernstig verzwakt kalfje krijgt antibiotica toegediend tegen een longontsteking. 

Dagelijks doet het team andere locaties aan, om zoveel mogelijk dieren en baasjes te helpen. Het team bezocht 28 maart de buitenwijken van Beira. Collega Emi Kondo zag daar hoe verwoest de omgeving was: 'De wegen zijn verwoest en transport is chaotisch; steeds meer mensen proberen de draad weer op te pakken. De velden zijn overstroomd. Het is zeer warm en iedereen probeert buiten ergens onder te lopen om aan de hitte te ontsnappen. Vee is weggerend en loopt overal. Boeren zorgen voor dieren die niet van hen zijn, terwijl ze hun eigenaren proberen te vinden. Andere koeien zijn nog altijd ingesloten door het water; ze proberen mensen te bereiken en voedsel te vinden. Weides zijn onder gelopen, terwijl de meeste boeren daar afhankelijk van zijn om hun kuddes te laten grazen; ze geven ze geen droogvoer. Voor koeien is er dus zeer weinig voedsel.' 

Noodhulp Malawi

In Malawi werd noodhulp voor dieren opgestart op 26 maart, samen met Malawi Chief Veterinary Officer Patrick Chikungwa. Vele boeren kwamen langs met hun geiten, schapen en koeien voor medische behandeling. De dieren werden ontwormd en behandeld tegen teken en werden nagekeken op huidproblemen. 

Op 27 maart hielp het team dieren en hun eigenaren in Chikwawa en Nsanje in Shire Valley. Honderden boeren brachten hun katten, honden, koeien, schapen, geiten, kippen en varkens voor behandeling. Ook zij hadden wormen, parasieten en problemen met hun hoeven, waarvoor ze zijn behandeld. 

1023255

Geëvacueerde mensen worden opgevangen in een tentenkamp in Malawi.

1023253

Gevluchte koeien grazen in Malawi naast een weg. 

Cycloon Idai

Op 4 maart vormde cycloon Idai zich voor de oostkust van Mozambique. Op 15 maart deed de wervelstorm Mozambique aan. Het stadje Beira werd compleet verwoest. De volgende dag verwoestte de cycloon alles op zijn pad richting Zimbabwe. Ook Malawi werd zwaar getroffen. Sinds januari is er in dat land al hevige regenval, waardoor vele gebieden overstroomden. 

Na cyclonen zoals Idai worden dieren vaak gewond, gestrest en zonder voedsel achtergelaten. Ze zijn compleet op zichzelf aangewezen en raken uitgehongerd of uitgedroogd of worden ziek doordat ze drinken van verontreinigd water of overlijden aan verwondingen als gevolg van de ramp. De dieren hebben dringend hulp nodig om deze ramp te kunnen overleven; ons noodhulpteam zal er dan ook alles aan doen om zoveel mogelijk dieren te kunnen helpen. 

Dieren de vergeten slachtoffers

Pascal de Smit, directeur World Animal Protection Nederland: 'Hoewel deze natuurramp Afrika hard heeft geraakt, blijven de gevolgen leed veroorzaken voor honderdduizenden mensen en dieren. Onze prioriteit is om dieren in nood te helpen – zij die gewond zijn, uitgehongerd of uitgedroogd en een groot risico lopen op ziektes, zodat zij niet de tweede groep aan dodelijke slachtoffers zullen zijn na deze ramp.'

'Dieren zijn de vergeten slachtoffers bij rampen. Maar lokale inwoners die de ramp hebben overleefd, zullen op den duur nog meer lijden als ze geen dieren of vee hebben om hen te helpen nadat de noodhulp is verdwenen. Voor hun levensonderhoud, transport, voedsel en gezelschap.'

Ook in de nasleep van de ramp zullen we de landen blijven helpen. Dat is hard nodig; diereigenaren kunnen periodes na zulke grote rampen niet voor hun dieren zorgen. Dagen tot weken na de ramp blijft het leed voor dieren zichtbaar. De dieren blijven in overstroomde gebieden staan, of juist vol in de zon. Water en voedsel blijven schaars en de dieren lopen hoefrot op, of andere ziekten waarvoor geen medische middelen voorhanden zijn. Noodhulp na rampen richt zich op mensen, waarbij vergeten wordt dat veel mensen afhankelijk zijn van hun dieren om in hun levensonderhoud te voorzien. Op lange termijn is het welzijn van hun dieren zeer belangrijk. Dieren redden bij rampen zoals deze, verzacht niet alleen het leed voor dieren, maar helpt ook bij de opbouw van de toekomst van mensen die zijn getroffen. We trainen daarom ook dierenartsen in de gebieden om leed bij toekomstige rampen te verkleinen en zo goed mogelijk op te treden in het geval van rampsituaties. 

1023250

Inwoners wachten op een weg, die deels is verwoest, bij de stad Beira in Mozambique. 

Hoe jij kunt helpen

Tijdens rampen zoals cylcoon Idai telt elke seconde. Alle hulp is daarom welkom. Ook jij kunt helpen. Start bijvoorbeeld een inzamelingsactie via Facebook, volg de laatste updates via onze Facebook-inzamelingspagina over de ramp of doneer zelf een noodhulpkoffer waarmee dierenartsen ter plaatse dieren kunnen redden. 

Geef een noodhulpkoffer

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over