sea change, joanna

Eerbetoon aan Jo Toole, een bijzondere dierenbeschermer

Nieuws

Op 10 maart bereikte ons het nieuws dat onze oud-collega Joanna Toole (Jo) is omgekomen bij de vliegtuigramp van Ethiopian Airlines, met als bestemming Nairobi. Jo heeft buitengewoon werk verricht voor wilde dieren, dat altijd zal blijven voortbestaan.

Joanna was een talentvolle en gepassioneerde voorvechter voor wilde dieren, en was volledig toegewijd aan het verbeteren van dierenwelzijn over de hele wereld. Ze was een zeer gerespecteerde vriendin en collega voor velen bij World Animal Protection.

1015771_0

Joanna werkte negen jaar bij onze organisatie. In die tijd verrichtte ze belangrijk werk voor het in standhouden van het moratorium op de walvisjacht en het op de agenda zetten van dierenwelzijn binnen de Internationale Walvisvaart Commissie. Ook was ze actief om civetkatten te beschermen die worden misbruikt voor de productie van kopi luwak. Op deze onderwerpen werkte ze nauw samen met ons Nederlandse kantoor.Maar haar meest cruciale bijdrage was waarschijnlijk wel haar rol bij het opzetten van onze wereldwijde campagne Sea Change, waarbij we zeedieren beschermen tegen spookvistuig: verloren en gedumpte visnetten waardoor vele dieren elk jaar overlijden.

Joanna was mede-initiatiefnemer van het Global Ghost Gear Initiative (GGGI): ’s werelds eerste alliantie van VN-organisaties, stichtingen, bedrijven en overheden om gezamenlijk het probleem van spookvistuig aan te pakken en daarmee het zeeleven te beschermen.Nadat Jo World Animal Protection verruilde voor een functie bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties, bleef ze nauw samenwerken met collega’s van World Animal Protection om dit initiatief tot een succes te maken. Ze was op 10 maart op weg om samen met onze collega Ingrid Giskes, hoofd van onze Sea Change-campagne, bij een paneldiscussie van de VN te zijn over zwerfvuil in zee.  

Joanna was een inspiratie voor velen en we doen er alles aan om haar nalatenschap te laten voorbestaan; om het leven van dieren over de hele wereld te verbeteren. Ons medeleven gaat uit naar haar familie en vrienden.

A sloth in a tree

Ontvang het laatste dierennieuws

Meer over