Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

Eerste olifant bij olifantenopvang Elephant Haven

Nieuws

Dankzij jullie steun kan Elephant Haven in Frankrijk - Europa's eerste olifantenopvangcentrum - haar eerste bewoner verwelkomen. Olifant Gandhi komt uit een dierentuin in Frankrijk, en heeft in Elephant Haven de best mogelijke plek om met pensioen te gaan gevonden.

Eindelijk is de eerste olifant aangekomen in het Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) in Frankrijk. Sinds 2018 hielpen wij, samen met onze supporters, het opvangcentrum aan financiering om Europa’s eerste olifantenopvangcentrum te worden. We zijn ontzettend blij en trots dat de eerste olifant nu van de rust en ruimte van de opvang kan genieten.

Gandhi’s verhaal

De 52-jarige Gandhi is een vrouwelijke Aziatische olifant, die in 1969 in het wild is geboren. Een paar jaar later werd ze als jonge olifant– vermoedelijk in Thailand – gevangengenomen. Sindsdien leefde ze in verschillende Europese dierentuinen, waaronder recentelijk het Franse Les Terres de Nataé.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

Olifant Gandhi: de eerste inwoner van olifantenopvang Elephant Haven.

Gandhi zou een aantal gecompliceerde gebeurtenissen hebben meegemaakt in het verleden, waaronder moeilijke relaties met andere olifanten. Helaas was er geen andere optie dan haar jarenlang te isoleren van andere olifanten. Maar olifanten zijn een sociale diersoort. Om deze reden probeerden Gandhi’s eigenaren haar de kans te bieden op een geschikter thuis – een plek waar ze geleidelijk in contact kon komen met andere olifanten in een nieuwe omgeving.

Gandhi had een plek nodig die voldoet aan haar individuele behoeften en unieke karakter. Een plek die haar kan helpen om van die oude, traumatische herinneringen af te komen. En een plek dicht bij haar huidige verblijf, omdat het transport van Gandhi gezien haar leeftijd en artritis zo kort mogelijk moet zijn.

Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES)

Gelukkig was daar Elephant Haven, die aan alle gestelde criteria voldeed. Elephant Haven is een olifantenopvang waar voormalig circus- en dierentuinolifanten met een gerust hart naartoe kunnen. Tony Verhulst en Sofie Goetghebeur, die de opvang hebben opgericht, hebben allebei jarenlange ervaring met olifanten. Ze hebben hun leven gewijd aan het geven van een zo goed mogelijk pensioen voor olifanten uit circussen en dierentuinen.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

Het prachtige gebied van olifantenopvang Elephant Haven.

Tony en Sofie bezochten Gandhi gedurende drie maanden voor de verhuizing. Ze hielpen om haar te verzorgen, zodat de olifant vast aan hen kon wennen. ‘In de loop van de maanden toonde Gandhi steeds meer haar persoonlijkheid’, vertellen ze. ‘Ze stal meteen onze harten en reageerde heel positief op de nieuwe ervaringen die we haar boden.’

De verhuizing

Op 14 oktober 2021 verhuisde Gandhi na een rit van 10 uur naar Elephant Haven. Ze heeft nu vele hectare natuurlijk terrein en een grote, warme schuur tot haar beschikking, zodat ze zelf kan kiezen wat ze wil doen en toch aan haar speciale behoeften voldaan kan worden.

De eerste paar dagen was Gandhi moe van de reis, maar nu is ze begonnen met het verkennen van haar nieuwe omgeving. Ze is nog steeds voorzichtig, maar ze is erg enthousiast over de lekkernijen die ze te eten krijgt – watermeloenen, gesneden brandnetels, pruimen, peterselie en citroenen.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

Gandhi verkent rustig aan haar nieuwe thuis.

Help je ons om op te komen voor olifanten die uit het wild worden weggerukt?

Steun olifanten als Gandhi

Vooraanzicht van een olifant in het bos

Adopteer een olifant

Gids diervriendelijk reizen

Wil jij diervriendelijk reizen? Vraag de gratis gids aan

Mundi, an African Savannah elephant, is pictured in her previous home in a Pureto Rican zoo.

Reddingsactie: olifant Mundi gered uit horrordierentuin

Meer over