Walvis

Europa's eerste walvisparadijs: Whale Heritage Site bij Tenerife

Nieuws

Een groot gebied in zee bij het Spaanse Tenerife is benoemd tot eerste Whale Heritage Site in Europa. Whale Heritage Sites zijn bestemmingen over de hele wereld waar je op verantwoorde manier walvissen en dolfijnen kunt spotten. In het gebied Tenerife – La Gomera kun je zorgeloos genieten van wilde grienden, potvissen en tuimelaars.

Het accreditatiestelsel is ontwikkeld door de World Cetacean Alliance, en samen met hen werken we, onder meer via de Whale Heritage Sites, aan een betere wereld voor walvisachtigen. 

De benoeming tot Whale Heritage Site erkent bestemmingen in het verantwoord spotten van walvissen en dolfijnen. Het helpt de reisbranche duurzame alternatieven te identificeren en biedt reizigers inzicht waar je verantwoord walvisachtigen in hun natuurlijke leefomgeving kunt bewonderen; op een authentieke en respectvolle manier. Het zeegebied Tenerife – La Gomera is een populaire plek om walvissen en dolfijnen te bekijken. Voor de coronacrisis bezochten jaarlijks zo’n zes miljoen toeristen Tenerife.

Dolphins underwater at Whale Heritage Site Tenerife La Gomera - Francis Pérez

Al jaren voeren we campagne tegen het houden van dolfijnen en andere walvisachtigen in gevangenschap. Onze campagnemanager Sanne Kuijpers zegt over de Whale Heritage Sites: ‘Dit is een enorme stap voorwaarts voor de bescherming van wilde dieren en ecosystemen en brengt ontmoetingen met deze zeezoogdieren op verantwoorde manier dichterbij. Dolfijnen en andere walvisachtigen, zoals orka’s, horen niet in gevangenschap. Ze horen in het wild. Er is echt geen enkele reden waarom je kaarten (ver)koopt voor wrede attracties die deze dieren in permanente lockdown houdt.’

Meer aandacht voor dolfijnen en walvisachtigen

De Whale Heritage Site in Tenerife is wederom een mooie ontwikkeling richting een dolfijnvriendelijker Europa. Zo kondigde Frankrijk onlangs een verbod af op het fokken van dolfijnen in gevangenschap, besloot Parc Astérix zijn dolfinarium te sluiten en bieden steeds meer reisorganisaties, zoals Corendon, geen kaartjes meer aan voor dolfinaria. Ook adviseert Nederlandse reiskoepel ANVR sinds begin dit jaar haar 290 aangesloten reisorganisaties te stoppen met het aanbieden van vermaak met dolfijnen in gevangenschap.

Dolphins underwater at Whale Heritage Site Tenerife La Gomera - Francis Pérez

Amerika, Australië en Zuid-Afrika

Ook de locatie Dana Point in het Amerikaanse Californië kreeg vandaag de status van Whale Heritage Site. Daarnaast zijn er nog twee andere Whale Heritage Sites in de wereld: The Bluff in Zuid-Afrika en Hervey Bay in Australië.

Om geaccrediteerd te worden, moeten bestemmingen aan een set criteria voldoen waarmee ze erkennen zich in te zetten voor behoud van walvisachtigen door verantwoorde interacties en duurzaamheid voorop te stellen. Elizabeth Cuevas, Whale Heritage Sites Manager bij World Cetacean Alliance: ‘Dat in Europa een eerste Whale Heritage Site is aangewezen, is een fantastische stap vooruit richting meer verantwoord toerisme en draagt bij aan een wereld die mens, cultuur, natuur en dier respecteert en verbindt. We geloven dat deze plek een belangrijke hotspot wordt voor het verantwoord bewonderen van walvissen en dolfijnen in het wild.’ 27/01/2021

Meer over